LEGILE AFACERILOR – Avocati de lichiditati

Firmele au de parcurs drumuri tot mai pline de obstacole in cautarea finantarii activitatilor. Trei dintre cei mai buni avocati specializati in acest domeniu au vorbit la Legile Afacerilor despre optiunile pe care mediul de afaceri din Romania le mai are in acest moment la dispozitie pentru dezvoltarea sau demararea unui proiect.

“Este foarte greu sa finantezi o afacere astazi, chiar una de succes. Creditele sunt mult mai scumpe, iar garantiile sunt absolut insuficiente pentru ca cele imobiliare au o valoare foarte redusa. Singurul lucru care ar garanta o finantare este un plan de afaceri iesit din comun, intr-un domeniul extrem de interesant, precum energia verde”, a declarat Arin Stanescu, partener coordonator Stanescu Milos Dumitru si Asociatii.

Insa chiar si un plan de afaceri bine pus la punct nu garanteaza succesul. “In Romania este mult mai greu sa faci un plan de afaceri, pentru ca nu exista o predictibilitate a legislatiei. Numai anul trecut au fost adoptate 304 legi si nenumarate norme sau ordine”, a remarcat Adrian Ghica, avocat partener Ghica si Asociatii. Acesta crede ca statul da un exemplu prost si atunci cand, in multe cazuri, este primul care incalca disciplina fiscala in relatia cu mediul de afaceri.

Cu un background solid in mediul bancar Dumitru Rusu, in prezent partener Voicu & Filipescu, are si o explicatie pentru apetitul scazut al institutiilor financiare fata de creditarera afacerilor. “Bancile sunt mult mai selective in a acorda finantari. Au resurse limitate, pentru ca nu sunt prea multe depozite si se bazeaza pe creditele rambursate pentru asigurarea unor noi linii de finantare”, spune Dumitru Rusu.

Acesta considera ca finatarea economiei va depinde multi ani de acum inainte pe investitii straine si depinde si de modul in care statul va reusi sa atraga aceste resurse externe.

In tot procesul de obtinere a unei finantari avocatii specializati pastreaza un rol foarte important, dupa cum au remarcat invitatii emisiunii moderate de Andrei Cristea, directorul Revistei Romane de Consultanta. Arin Stanescu e de parere ca un astfel de avocat trebuie sa creeze instrumente care sa raspunda atat nevoilor finantatorilor, cat si nevoilor celor care au nevoie de bani.