Legile achizitiilor publice au fost publicate in MO

Legile privind achizitile publice au fost publicate astazi in Monitorul Oficial si vor intra in vigoare peste trei zile. Presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, Bogdan Puscas, a declarat ca normele de aplicare vor fi aprobate prin Hotararea de Guvern in sedinta din 31 mai.

„De astazi avem cele patru legi ale achizitiilor publice in Monitorul Oficial. Astfel, are transpuse directivele europene in domeniu. Legile intra in vigoare la trei zile de la publicare”, declara Bogdan Puscas. „Odata cu cele patru legi, ANAP a repornit un proces de transformare a legislatiei secundare. Vor fi trei norme de aplicare, care se for concretiza prin HG, dar am avut deja o etapa de preconsultare publica. Acum sunt in forma semifinisata pe site-ul agentiei, urmand ca in perioada urmatoare sa integram si observatiile ministerelor de linie. Angajamentul Guvernului este ca pe 31 mai sa reusim aprobarea acestor HG”, continua presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice.

De asemenea, se urmareste deblocarea unor proiecte de infrastructura mare, care au asteptat multi ani noile prevederi cu privire la parteneriatul public privat. Din acest motiv, norma privind concesiunile s-ar putea sa mai intarzie, insa si din cauza faptului ca aceasta necesita o atentie mai mare.