Legea notarilor publici a fost modificata

Un nou proiect de lege a fost adoptat astazi, cu 225 de voturi „pentru”. Este vorba despre proiectul care modifica legea notarilor publici astfel incat notarul public sa nu poata fi asimilat functionarului public din punct de vedere al raspunderii penale pentru deciziile si activitatea organizatorica si administrativa depusa la biroul notarial si in cadrul celorlalte structuri ale organizatiei notariale.

Dupa aplicarea acestei modificari, notarii publici raman asimilati functionarilor publici in sensul raspunderii penale pentru activitatea profesionala. Aceasta modificare reprezinta o „clarificare” pentru ca notarul sa poata, de exemplu, sa angajeze pe cine considera sau sa faca achizitii fara licitatii.

Legea notarilor publici se modifica astfel:

„La articolul 3, dupa alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. 5 prim, cu urmatorul cuprins:

Notarul public nu poate fi asimilat functionarului public din punct de vedere al raspunderii penale pentru deciziile si activitatea organizatorica si administrativa depusa la biroul notarial si in cadrul celorlalte structuri ale organizatiei natoriale.”

Acest proiect de lege este unul amplu, intitulat „Proiect de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr.36/1995.”