Legea grațierii, retrimisă la Comisia Juridică

Legea grațierii a ajuns, luni, în plenul Senatului și a fost retrimisă la Comisia Juridică, după ce primise raport favorabil, ceea ce însemnă că dezbaterile pe tema grațierii la care a participat inclusiv Uninea Națională a Barourilor (UNBR), sunt nule, informează Hotnews.

Potrivit raportului de admitere al legii gratierii, 453 de persoane ar urma să iasă din închisoare, în 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii. Prin urmare, toate dezbaterile care s-au desfășurat pe parcursul a mai multor ședințe ale comisiei, dar și protestele cu privire la legea grațierii, vor deveni nule. La dezbateri au participat UNBR, reprezentanți ai Ministerului Justiției, CSM, Asociația Magistraților, Parchetul General. Duminică seară, câteva sute de persoane au protestat din nou în Piața Victoriei împotriva Legii grațierii și au mers în marș până la Parlament.

În forma adoptată sunt exceptate de la grațiere faptele de corupție, inclusiv abuzul în serviciu și conflictul de interese. Asociația Națională a Penitenciarelor precizează că nicio femeie însărcinată și nicio persoană de peste 60 de ani nu beneficiază de prevederile proiectului. Au fost 61 de voturi „pentru”, 41 „împotrivă”, precum și șapte abțineri.

Diferența între forma agreată la comisia juridică și forma inițială a proiectului este că aceasta din urmă prevede grațierea pedepselor de până la 5 ani, spre deosebire de ce celalalt care prevede grațierea pedepselor de până la 3 ani în întregime și scăderea cu trei ani din pedepsele de la 6 până la 10 ani.