Legea defaimarii, sanctionarea si diminuarea prejudiciilor de imagine

Deputatii din Comisia juridica si din cea pentru Drepturile omului au adoptat „Legea defaimarii“, marind, la propunerea presedintelui PSD, Liviu Dragnea, sumele amenzilor pentru cei care aduc prejudicii de imagine unei persoane fizice, unui grup sau unei comunitati.

Actul normativ are ca principale obiective prevenirea si sanctionarea defaimarii sociale.

Defaimarea sociala este definita ca „fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un grup social“.

Totodata, in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) se va infiinta “Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei”, care va avea rol de prevenire si sanctionare a defaimarii publice. De asemenea, deputatii juristi au hotarat majorarea sanctiunilor pe care acest departament le poate pune in aplicare.

Vor exista amenzi de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, si de la 2.000 lei la 100.000 lei daca discriminarea se adreseaza unui grup de persoane sau unei comunitati.

Persoana care a suferit o defaimare sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei precedente defaimarii sau anularea situatiei create prin discriminare, in termen de trei ani de la data conflictului sau „de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei“, prevede proiectul.

Initiativa legislativa nu ia in calcul numai institutiile publice. Fiecare angajator, care are cel puţin 50 de salariati, va include in “Regulamentul de organizare si functionare” un set de reguli care sa vizeze respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane, la fel ca si toleranta fata de anumite posibile diferente existente in cadrul unui grup.

diana.petroiu@lhm.ro