Lege impotriva avocaturii clandestine

In Monitorul Oficial a fost publicat, luni, 17 martie 2014, un act normativ care, printre altele, scoate in afara legii barourile paralele. Este vorba despre Legea nr. 22/13.03.2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Legea poate fi consultata aici.

Actul normativ respectiv modifica mai multe alineate ale OUG privind asociatiile si fundatiile si, totodata, introduce altele noi. Cateva dintre acestea vizeaza in mod direct piata avocaturii din Romania, mai exact eradicarea avocaturii clandestine practicate in cadrul barourilor paralele. Concret, barourile din Romania pot coexista sub umbrela unui singur organism recunoscut si autorizat oficial.

In prezent, cel mai vechi organism tutelar al barourilor din Romania, infiintat in anul 1993, este Uniunea Nationala a Barourilor (UNBR), institutie condusa de avocatul Gheorghe Florea. Ulterior, au mai aparut doua structuri asemanatoare: una in 2007, infiintata si condusa de avocatul Pompiliu Bota, si una in 2011, infiintata si condusa de avocatul Vasile Botomei.

Toate cele 3 structuri sunt, potrivit liderilor acestora, infiintate in baza legii 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat. De asemenea, cele 3 structuri sunt inscrise la ANAF, au cod de identificare fiscala, un sediu central si acelasi obiect de activitate.

In urma publicarii noului act normativ in Monitorul Oficial, doua dintre aceste structuri vor trebui sa-si schimbe denumirea si, astfel, vor deveni ilegitime in a-i reprezenta pe avocati, ceea ce va conduce, inevitabil, la desfiintarea lor.

Prevederea care vizeaza aspectele mai sus mentionate se regaseste la punctul 2 de la articolul 1 al legii nou publicate, care precizeaza: “La articolul 7 (al OUG privind asociatiile si fundatiile, n.r.), dupa alineatul (3.2) se introduc 3 noi alineate, alineatele (3.3) – (3.5), cu urmatorul cuprins:

(3.3) Este interzis ca denumirea asociatiei sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in cord cu aceasta, cum ar fi: “Barou”, “Camera”, “Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, “Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania”, “Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti”, “Consiliul de Mediere”, “Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania”, “Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania”, precum si altele asemenea.

(3.4) Este interzis, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului constitutiv si a statutului ca o filiala sau sucursala sa poarte o alta denumire decat cea a asociatiei sau fundatiei care o constituie.

(3.5) Interdictiile cu privire la denumire prevazute pentru asociatii si fundatii sunt aplicabile in mod corespunzator si pentru federatii”.

Totodata, alin. 2 al art. 2 din legea nou publicata stabileste ca asociatiile, fundatiile sau federatiile legal constituite la data intrarii in vigoare a prezentei legi au la dispozitie 2 ani de zile pentru a-si modifica denumirea, in caz contrar riscand dizolvarea de drept si radierea din Registrul Asociatiilor si fundatiilor.

Astfel, 2 dintre cele 3 structuri enumerate mai sus au obligatia ca, in termen de doi ani, sa-si modifice denumirea in acord cu noile prevederi. In caz contrar, vor fi dizolvate de drept si radiate, situatie sinonima, in cazul de fata, cu schimbarea denumirii. Cu alte cuvinte, fie isi schimba denumirea si risca, mai mult ca sigur, desfiintarea, fie nu fac asta, si vor fi dizolvate si radiate. Ramane de vazut insa care vor fi cele 2 perdante, aspect stabilit, cel mai probabil, de instanta.