Legal Marketing – „parintele” infiintarii Asociatiei Romane de Drept Penal al Afacerilor (ARDPA)

Cerneala ce a scris documentul infiintarii Asociatiei Romane de Drept Penal al Afacerilor (ARPA), ne atesta noua, Legal Marketing, titlul de „parinte spiritual”. Idee aparuta pe malul lacului Snagov, in cadrul Galei organizate de catre noi, Romanian Legal Awards, cu dovada indiscutabila aferenta (foto), a concretizat ceea ce, un an mai tarziu, avea sa adune la “masa rotunda” cinci personalitati, avocati si profesori, fondatori ai Asociatiei Romane de Drept Penal al Afacerilor: Mihai Adrian Hotca, Gabriel Albu, Mihai Mares, Norel Neagu si Augustin Zabrautanu.

Avocatii Mihai Adrian Hotca, Gabriel Albu, Mihai Mares, Norel Neagu si Augustin Zabrautanu – fondatorii ARDPA

„Se intampla cu un an si ceva in urma si este vorba despre un eveinment de gala organizat de Legal Marketing, cand eram alaturi de distinsii mei colegi Mihai Mares si Gabriel Albu, si uitandu-ma catre Lacul Snagov, mi-a venit ideea infiintarii acestei Asociatii. Nu au stat pe ganduri, au acceptat, iar urmatorul nivel al discutiei a fost ‘cand incepem si pe cine mai cooptam. Am ajuns, astfel, la un pentagon'”, a marturisit avocatul Mihai Adrian Hotca, presedinte ARPDA.

Concentrata pe fapte, dupa cum afirma si motto-ul asociatiei „Sa vorbeasca faptele si mai putin sa faptuiasca vorbele.”, aceasta isi propune demararea actiunilor care vizeaza atat mediul juridic si legislativ, cat si mediul de afaceri. Dreptul penal al afacerilor, definit ca „felia de pizza (cu un impact extraordinar pentru societate”, a carei insemnatate o asociaza cu „regina Dreptului”, a prins contur dupa „invierea DNA si DIICOT” si dupa aparitia NCP si NCPP.

Cele cinci nume ale avocaturii romanesti isi iau angajamentul ca, prin asociatia infiintata, sa promoveze si sa dezvolte disciplina Dreptului penal al afacerilor, ca arie juridica „hibrida”, aflata la confluenta dreptului penal si ramurilor juridice conventional privite ca alcatuind Dreptul afacerilor.

Va fi un parcurs solicitant, cu atat mai mult cu cat obiectivele propuse conduc Asociatia Romana de Drept Penal al Afacerilor spre un domeniu de activitate cel putin interesant pentru mediul de business, asociere ce trebuie privita mai mult ca o sinergie si nu precum “Cenusareasa, fata urata care nu era pomenita”, analogie exprimata de catre avocatul Gabriel Albu.

Misiunea ARPA, detaliata in cadrul conferintei, vizeaza urmatoarele subiecte:

  • Promovarea Dreptului penal al afacerilor si a profesionistilor din domeniu – indiferent de profesia exercitata – in fata organismelor profesionale, nationale si internationale, a autoritatilor publice, persoanelor juridice de drept privat si a oricaror alte persoane;
  • Dezbaterea si cercetarea stiintifica in materia Dreptului penal al afacerilor;
  • Interventia tip „amicus curiae” in proceduri judiciare, jurisdictionale si administrative relevante pentru Dreptul penal al afacerilor;
  • Organizarea de evenimente, dezbateri si conferinte stiintifice de specialitate;
  • Promovarea dialogului interprofesional in cadrul profesiilor juridice.

Un alt moment cheie al evenimentului a fost prezenta a doi invitati, deloc intamplatori, ale caror nume au adus contributii majore cadrului juridic, in special domeniului de drept penal al afacerilor: prof.univ.dr. Ioan Chelaru, presedintele Uniunii Juristilor din Romania, primul Partener al ARDPA si prof.univ.dr. Ovidiu Predescu, autorul primei lucrari din Romania numita „Dreptul Penal al Afacerilor”, aparute in anul 2000 la editura Continent XXI.

Presedintele UJR, prof.univ.dr. Ioan Chelaru, a intervenit, intr-o nota de apreciere asupra intentiilor ARDPA, exclamand „Inca exista in Romania oameni alesi, care vor sa faca ceva, sa intoarca, spre semenii din profesie sau pur si simplu care semeni, ceea ce Dumnezeu si stiinta de carte pe care au acumulat-o le-au dat-o in timp!”

Prof.univ.dr. Ovidiu Predescu a adus in discutie curajul de care ai nevoie pentru a infiinta, in prezent, o asociatie de asemenea calibru, “Trebuie sa asiguri o calitate umana de exceptie a celor care sunt membri ai asociatiei si care pot contribui efectiv prin stiinta lor de carte si prin activitatea lor la realizarea obiectivelor asociatiei si, pe de alta parte, efortul de zi cu zi pentru a sutine o asemenea asociatie. (…) Traim intr-o lume a lui ‘a avea’, dvs.traiti in lumea lui ‘a fi’, si ‘a fi’ inseamna ‘a face’. Cred ca toti cinci sunteti D’Artagnanieni si am convingerea ca atat asociatia, cat si revista, si nu uitati de revista (n.red. – Revista Romana de Drept Penal al Afacerilor) care este una de exceptie si de pionierat care va face cariera pe piata publicatiilor juridice din Romania.”

Avocatul Mihai Adrian Hotca: „Dupa ce am infiintat asociatia, am batut la poarta Uniunii Juristilor din Romania, cea mai prestigioasa organizatie profesionala a profesiilor liberale care reuneste sub cupola toate profesiile juridice. Supriza placuta si onoranta pentru noi a fost ca aceasta prestigioasa organizatie, care printre multe lucruri pe care le face sustine Revista Dreptul, cea mai prestigioasa revista din domeniul juridic, a agreat sa incheiem in esenta un parteneriat pentru a derula impreuna evenimente care sa aiba legatura cu obiectivele asociatiei noastre. Protocolul este aprobat, semnat, exista”.

 

In deschiderea conferintei, presedintele fondator, avocatul Mihai Adrian Hotca, a detaliat “de ce”-ul care a condus la infiintarea ARPA si la viziunea cu care aceasta va impacta in mod pozitiv mediul de business:

„Dreptul afacerilor cuprinde elemente de drept comercial, drept fiscal, drept civil, dreptul muncii si asa mai departe. Dar noi suntem astazi aici, considerand dreptul afacerilor ca o pizza care are mai multe parti, plecand de la pizza quatro stagioni, ne ocupam de o felie de aceasta pizza care este una cu impact extraordinar pentru societate. De ce? Pentru ca cele mai mari riscuri, cele mai dure consecinte care pot apare pentru un om de afaceri, pentru persoanele implicate in campul economic, sunt cele de natura penala. Din punct de vedere legal, nu exista efecte mai dure decat cele care deriva din dreptul penal”, a explicat profesorul Mihai Adrian Hotca ramura Dreptului penal al afacerilor.

Preluand cuvantul mai departe, avocatul Gabriel Albu, a atins, printre alte subiecte, importanta forumului dedicat: „Pornind de la aceste doua realitati a marturizarii practicii profesionale in domeniu si a faptului ca a devenit un fenomen de interes general, am zis ca ar fi foarte util sa infiintam o platforma de agregare a oamenilor cu interese profesionale pentru maturizarea in continuare a acestui domeniu de activitate, iar prin oameni cu interese profesionale inteleg nu doar juristi, ci si spre exemplu ofiterilor de conformitate, cei responsabili din perspectiva politicilor de spalare a banilor, experti, specialisti forensic. Ne-am dori sa devenim usor usor un forum dedicat relationarii acestor profesii intru dezvoltarea si dobandirea unui caracter cat mai coerent si mai profesionist al practicilor profesionale din acest domeniu de activitate”

Avocatul Mihai Mares detaliaza insemnatatea cu care domeniul vizat isi ramifica spetele in mediul de business: „Dreptul penal al afacerilor a devenit, la mai mult de zece ani de la adoptarea Codurilor penale, un fel de regina a practicilor, cel putin in cadrul firmelor importante de avocatura, dar si a avocaturii in general. Dreptul penal al afacerilor era, istoric vorbind, era un soi de Cenusareasa, insa usor usor societatea a evoluat in asa fel incat acest domeniu care este un hibrid aflat la confluenta intre infractiune, crima si bani, a devenit de foarte mare interes”.

Totodata, avocatul Mihai Mares exprima intentiile prin care ARDPA isi pune amprenta in mediul de afaceri:

„Ne propunem in mod evident sa venim cu o perspectiva din partea unor specialisti ai legislatiei si ai practicii in acest domeniu catre mediul de afaceri caruia ne adresam, dar avem in vedere si niste obiective care se adreseaza mediului juridic in ansamblul lui. Avem bunaoara printre scopurile si obiectivele sociatiei analiza legislatiei in aceasta materie, s-a mentionat deja dialogul interprofesional, analiza cazuisticii. Toate aceste lucruri avem dorinta de a le prezenta si de a le explica atat pe intelesul celor care sunt in acest domeniu, cat si pe intelesul celor din mediul de afaceri”.

Avocatul Norel Neagu urmeaza cursul conferintei, intr-o nota optimista, afirmand ca, desi nu s-a numarat printre cele trei persoane care au creat geneza ARPA, „Avem deja o experienta pe care putem sa o impartasim si cu alte persoane. Ar fi si scopul pragmatic, pentru ca unde sunt mai multi puterea creste si impreuna suntem mai mult decat suma individualitatilor. Si, de ce sa nu recunoastem, ar fi si un scop egoist pe care il cunosc inca din activitatea de predare de la universitate, eu invat foarte mult si de la studentii mei”.

Avocatul Augustin Zabrautanu, al cincilea membru fondator ARPA, a discutat despre complexitatea Dreptului penal al afacerilor, afirmand ca este mai mult decat necesar ca cei care doresc sa activeze in acest domeniu, sa traverseze toate ramurile dreptului, pentru a putea stapani Dreptul Penal al Afacerilor: “Nu poti intelege ca avocat implicat intr-o speta ce se intampla daca nu ai cunostinte serioase nu doar despre acea industrie, dar mai cu seama despre aspecte legate de insolventa, contraventional, administrativ, drept privat. Daca ar fi sa spun ceva despre Dreptul penal al afacerilor, le-as spune tinerilor sa nu incerce sa faca doar penal din primul moment al carierei lor, sa incerce sa faca de toate in primii ani, pentru ca o sa le foloseasca teribil”.

Inainte de a da cuvantul invitatilor, avocatul Mihai Adrian Hotca a dorit sa evidentieze urmatoarele:

„Fara sa reiau nimic din ce s-a subliniat, doresc sa exprim in cateva cuvinte esenta obiectivelor noastre. Cand spunem ca vom incerca sa ne ocupam de dreptul penal al afacerilor avem in vedere ceea ce se numeste white collar crime, fapte comise de oameni cu pozitii importante in societate si multe alte zone ale criminalitatii din domeniul afacerilor, respectiv raspunderea penala a companiilor, consecintele penale asupra companiilor care survin in cazul savarsirii unor infractiuni. Discutam despre prevenirea si combaterea riscurilor de natura penale, protectia integritatii organizatiilor economice in fata unor posibile riscuri de natura penala – riscul penal este riscul riscurilor pentru ca duce la piederea libertatii – dar suntem atenti si ne preocupa si regimul juridic al criptomonedelor, al NFT, al criminalitatii informatice, dar si impactul inteligentei artificiale asupra acestei arii de practica. Au aparut deja in mediul juridic chiar probleme de drept ridicate de noile tehnologii si inteligenta artificiala”.

In incheierea articolului, revenim asupra uneri afirmatii ce apartine prof.univ.dr. Ioan Chelaru: „Acest domeniu special, este nou, dar cred ca va tine vestinic. As vrea ca cei cinci colegi sa sfinteasca locul unde muncesc, unde traiesc, unde pot pune pe masa acuzarii problematica noua care sa surprinda inclusiv pe magistrati. Iar acest lucru nu este deloc usor. Nuantele de care uneori instanta tine cont, sunt foarte importante”.