Legal 500 si piata juridica din Romania

Economia romaneasca continua sa se recupereze progresiv, dar coerent, dupa criza din 2008, cu piata imobiliarelor comerciale si sectoarele de sanatate, care prezinta imbunatatiri importante. Sectorul tehnologic culege beneficiile unei forte de munca bine educata, dar cu costuri relativ scazute fortei de munca.

Sistemul de instante de judecata a devenit rapid mai profesionist, ceea ce duce la faptul ca disputele comerciale incep sa fie judecate, mai degraba decat arbitrate. Actiunile impotriva coruptiei au scos la iveala mai multe infractiuni de tip white-collar, iar Directia Nationala Anticoruptie nu are teama de a exercita urmarirea penala a persoanelor high-profile: fostul prim-ministru Victor Ponta si fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, sunt doar cateva exemple. Ponta a demisionat in noiembrie 2015, in urma protestelor declansate de un incendiu dintr-un club de noapte din Bucuresti, care a ucis 56 de persoane. Dacian Ciolos, fost comisar european, a fost desemnat sa conduca un Guvern nou, tehnocrat.

Toti acesti factori contribuie la un volum de munca tot mai mare pentru tinerii avocati, dornici de afirmare, din Bucuresti. Jucatorii cheie includ CMS si RTPR Allen&Ovary (Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA in asociere cu Allen&Overy LLP). O serie defirme autohtone, la fel de sofisticate, ofera o alternativa de calibru mare; acestea include Popovici Nitu Stoica&Asociatii, care si-a marit echipa cu un partener permanent, Bogdan Stoica, in octombrie 2015.

Un numar de avocati respectati, printre care se numara si Miruna Suciu, expert in energie, Luminita Popa, specialist in solutionarea litigiilor, au decis sa incheie colaborarea cu Musat&Asociatii si s-aualaturat echipei firmei de avocatura Suciu, Popa si Asociatii, in februarie 2016.

Piata legala este puternic concentrata pe Bucuresti, cele mai multe dintre firme avand sediile chiar aici.