Legal 500 gender balance: trendul care schimbă paradigma. Noul val: 65% femei în vârful pieței juridice.

 

În ultimele decenii s-a acutizat mai mult decât oricând nevoia de a identifica potențialele gap-uri de gen și de a tinde către politici incluzive peste tot în piață. Astăzi trendul este unul ascendent, femei din întreaga lume acced către poziții tradițional numite ,,masculine”. Segmentul juridic se încadrează în același tipar. Preluând cele mai recente date oferite de Legal 500, se observă o creștere semnificativă a numărului de femei care pășesc către o lume dominată de bărbați.

 

Conform ariilor de interes exploatate de Legal 500 (printre care se numără secțiuni precum Employment, Intellectual property sau White-collar crime) axul de gen indică fie preponderent bărbați, fie femei, în funcție de categoria vizată. Este necesară o explicație: prezentul stă sub tutela masculinului, în timp ce viitorul pare a se converti către feminin.

 

Performanța la cele mai ridicate cote este indicată de secțiunea Hall of fame, acolo unde podiumul este dominat de bărbați, doar jumătate dintre cei activi fiind femei. Tradiția este preluată ca atare, în formă patriarhală și perpetuată în aceeași direcție. Făcând o analiză obiectivă a situației de fapt, nu putem decât să afirmăm existența unei tendințe evolutive ce duce către egalizare de gen.

 

Un aspect care validează poziția fermă pe care încă o au bărbații din mediul juridic este indicat de clasamentul Leading individuals. Acesta prezintă în mod neechivoc o majoritate masculină (60%) și o minoritate feminină (40%). Trecerea de la un nivel la altul este marcată treptat de o creștere a interesului manifestată de reprezentantele ,,sexului slab.

 

Așadar, Next generation partners și Rising stars sunt două categorii în care elitele sunt categoric femeile. Numărul lor îl depășește semnificativ pe cel al bărbaților. Cu un raport de 65,5% (femei) și 34,4% (bărbați) următoarea generație își scrie istoria cu un condei atent mânuit de cele care până de curând au stat sub spectrul anonimatului. Trendul se accentuează cu atât mai mult în categoria tinerelor din Rising stars, cele care promit să cucerească și să domine piața juridică.

 

Concluzia nu poate fi decât faptul că ,,femeie nu te naști, devii”, așa cum afirma cu certitudine Simone de Beauvoir, precursoarea feminismului din secolului XX. Astăzi, devenirea înseamnă a-ți face loc într-o lume în care puterea are  (încă) valențe masculine.