Leaua&Asociatii castiga batalia pentru certificatele CO2

Echipa de avocati Leaua & Asociatii a castigat pentru Ministerul Mediului si Padurilor, in prima instanta, procesul declansat de operatorii din sectorul industriei de ciment impotriva Guvernului Romaniei si a Ministerului Mediului si Padurilor, in valoare de aproximativ 40 milioane euro, avand ca obiect solicitarea pentru emiterea unui numar suplimentar de peste 2 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012.

Planul national de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a fost propus Comisiei Europene de catre Guvernul Romaniei, in cadrul obligatiilor comunitare ce au revenit statelor membre. Dupa aprobarea de catre Comisia Europeana, Planul a fost transpus in legislatia nationala, pentru perioadele 2007 si 2008-2012, prin Hotararea Guvernului nr. 60/2008. Operatorii din sectorul industriei de ciment s-au considerat prejudiciati de acesta Hotarare de Guvern si au solicitat modificarea acesteia in sensul recunoasterii dreptului la alocarea unui numar suplimentar de peste 2 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012.

„Impactul acestei cauze asupra tuturor partilor implicate se poate observa pe de o parte din pozitionarea Romaniei in relatia cu Comisia Europeana cu privire la aprobarea Planului national de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, si, pe de alta parte, din pretul unui astfel de certificat, care a variat intre 6 euro in 2008 si 18 euro in 2011”, a declarat Gheorghe Matei, partener si coordonator al departamentului de drept fiscal din cadrul Leaua & Asociatii, care a asigurat reprezentarea in instanta a Ministerului Mediului si Padurilor.

„Pentru echipa de litigii a Leaua & Asociatii solutia pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti a venit dupa eforturile de fundamentare a pozitiei Ministerului Mediului si Padurilor intr-o cauza deosebit de complexa, atat datorita aspectelor sale tehnice, cat si problematicii juridice care a implicat atat aspecte de drept national, cat si de drept al Uniunii Europene”, precizeaza, la randul sau, Aurora Damcali, managing partner Leaua & Asociatii, coordonatorul echipei de avocati care a pregatit apararea in dosar.

Societatea de avocati Leaua & Asociatii,  are o experienta vasta, acumulata in peste 7 ani de activitate in asistenta juridica si reprezentare in probleme de  dreptul mediului, precum emiterea avizelor de mediu in domeniul energiei nucleare, mineritului si exploatarea resurselor minerale, emiterea si alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera,  aspecte juridice specifice atribuirii si administrarii fondurilor cinegetice, conditiile de utilizarea al sumelor anuale destinate gestionarii durabile a fondului forestier.