Lansarea Colectiei de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare

Astazi, 26 ianuariesediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) a gazduit evenimentul de lansare a studiului realizat de avocatul Diana Hatneanu, „Colectia de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare. Studii de caz despre jurisprudența instantelor romanesti – editia 2016″, care face parte din proiectul Consolidarea Conventiei Organizatiilor de Media, coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent, in parteneriat cu centrul de asistenta pentru organizatii neguvernamentale, Centras.

Lucrarea avocatei Diana Hatneanu isi doreste sa fie un instrument de lucru util pentru toti cei care inteleg ce roluri importante au libertatea de exprimare si respectarea drepturilor omului, atat in spatiul public, cat si in cel privat.

Ioana Avadani, director executiv CJI mentiona, in cadrul evenimentului, ca acest proiect are in centru “dorinta de a revitaliza miscarea de tip activist a jurnalistului”, idee sustinuta si de autoarea studiului, care preciza, chiar la inceputul discutiei, ca volumul lansat se concentreaza asupra “principalelor prevederi de lege care pot afecta libertatea de exprimare a jurnalistului, si nu numai”, raportate si exemplificate la contextul presei scrise, dar si online.

Initiativa de astazi continua seria intalnirilor realizate de Conventia Organizatiilor de Media, in cadrul carora s-au dezbatut, pana la data curenta, teme precum: jurnalistul si dreptul muncii, drepturile de autor (protejarea si monetizarea lor), si ce legi se aplica pentru formele asociative ale jurnalistilor.

In perioada octombrie 2014 – aprilie 2015, echipa Centrului pentru Jurnalism Independent a strans peste o suta de interviuri cu manageri, editori, jurnalisti din presa locala si centrala pentru a realiza “o radiografie a problemelor mass-media”, potrivit comunicatului oficial al CJI.

Dezvoltarea crizei economice, accentuarea controlului politic, depopularea si deprofesionalizarea redactiilor, alaturi de volumul crescut de sarcini cu care se confrunta jurnalistul contemporan creeaza conditii de lucru bulversante pentru cei care profeseaza in acest domeniu. De aceea, jurnalistii resimt nevoia unei informari mai consistente privind legislatia si schimbarile din Codul Civil si Penal.

Prima editie a lucrarii a aparut in 2013, dupa ce prin raportul MCV, de monitorizare a Justitiei,  din ianuarie 2013, Uniunea Europeana facea publica lipsa de incredere la adresa mass-media din Romania. De asemenea, a existat si un apel spre „revizuirea” legislatiei in sensul intaririi protectiilor, in detrimentul consolidarii libertatii de expresie, dupa cum aflam din comunicatul oficial.

La intalnirea de astazi au participat atat jurnalisti ai unor publicatii cunoscute, cat si freelanceri, curiosi sa afle ce noutati aduce editia revizuita si adaugita a studiului „Colectia de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare. Studii de caz despre jurisprudența instantelor romanesti”.

Pe parcursul celor aproape trei ore, autoarea a discutat despre prevederi si articole de lege noi, urmarind sa isi exemplifice discursul cu spete si cazuri reale in care au fost implicati jurnalistii in ultimii ani, incurajandu-i pe cei interesati sa aprofundeze subiectele tratate in culegerea de articole. Colectia contine articole de lege, studii de caz si documente cu valoare normativa si poate fi descarcata de pe site-ul www.cji.ro

Studiul a relevat tendinta in crestere a incidentei cazurilor care implica noi tehnologii. Au aparut spete pe tema libertatii de exprimare in mediul online, un exemplu fiind blogurile sau retelele sociale. Aceasta problema este una de actualitate, dar aplicarea legislatiei este inca problematica, deoarece exista solutii care actionează in detrimentul libertatii de exprimare sau care tehnic nu se pot aplica, deoarece ignora modul in care functioneaza Internetul.

Discutia s-a terminat intr-o nota optimista. Ioana Avadani, director executiv CJI a vorbit despre proiectele viitoare pe care le pregatesc, mentionand subiecte precum: Legea privind ajutorul de stat pentru televiziuni, Legea privind defaimarea sociala, introducerea termenilor de “insulta” si “calomnie” in Noul Cod Penal, initiative de modificare a legii 544/ 2001 privind liberul acces la informatiile de public, propunerea de modificare a codului de reglementare a continutului audiovizualualui, unde sunt vizati minorii care au acces la programe de televiziune necorespunzatoare varstei lor.

Proiectul, prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, și-a propus sa sprijine cresterea capacitatii organizatiilor profesionale ale jurnalistilor de a sustine interesul moral si legal al breslei si publicului, in conditiile unei piete profund marcate de probleme economice si de pierderea increderii in mass-media.

diana.petroiu@lhm.ro