Consortiul format din KPMG Romania si Tuca Zbarcea & Asociatii sustine decizia Guvernului Romaniei de a extinde procesul de privatizare a CN Posta Romana SA si isi mentine increderea cu privire la finalizarea cu succes a procesului in conditiile demersurilor realizate pana la acest moment si a semnalelor din piata. Extinderea procesului confirma investitorilor si partilor interesate ca procesul de privatizare este unul ireversibil, se arata intr-un comunicat al KPMG Romania.
Comunicatul precizeaza ca aceasta prelungire este in linie cu recomandarile facute de catre consultant, pe baza solicitarilor formulate de catre potentiali investitori. In plus, solutia identificata pentru continuarea privatizarii a fost cresterea atractivitatii Postei Romane, si, in consecinta, obtinerea unui pret mai bun, si nu reducerea criteriilor ce trebuie indeplinite de potentialii investitori.
Sursa citata arata ca se creeaza astfel premisele solutionarii unor aspecte ridicate de catre investitori ca bariere pentru participarea la procesul de privatizare, precum cadrul de reglementare, datoriile istorice, aspecte privind statutul de furnizor de serviciu universal sau contractul colectiv de munca. Partile interesate realizeaza ca Posta Romana reprezinta o platforma solida cu un mare potential de crestere pentru un investitor ce urmareste sa detina pozitia de lider in sectorul postal din Romania, insa lipsa de claritate pe termen lung a acestor aspecte ridica riscul investitional peste nivelul acceptat.
Potrivit documentului KPMG, CN Posta Romana SA este bine pozitionata pentru a inregistra in viitor o crestere sustenabila a activitatii si pentru a-si imbunatati performanta actuala, insa efortul financiar privind rambursarea datoriilor fiscale istorice limiteaza acest potential. Rambursarile lunare restrictioneaza in prezent capacitatea de a efectua noi investitii pentru dezvoltarea activitatilor curente, cum ar fi facilitati de sortare automata, sau dezvoltarea unor domenii noi, precum serviciile financiar bancare sau serviciile de broker de asigurare. Solutia propusa este de a efectua conversia creantelor fiscale in actiuni printr-un exercitiu ce presupune testul creditorului privat si consultari cu reprezentantii Comisiei Europene.
“Consideratiile, cerintele, constrangerile si propunerile investitorilor privind compania Posta Romana si procesul de privatizare al companiei au fost analizate si sunt in curs de solutionare. Prin aceasta extindere se creeaza oportunitatea ca impreuna cu reprezentantii MSI si ai CNPR sa fie finalizate o serie de masuri care sa creasca gradul de atractivitate al companiei, astfel incat este posibil sa apara si alti investitori pe langa cei cu care purtam deja un dialog constant”, declara Razvan Mihai, Executive Partner KPMG in Romania si reprezentantul consortiului de consultanti.
Termenul de privatizare al Postei Romane a fost prelungit marti, 28 mai 2012, cu sase luni, dupa ce, in aceeasi zi, la expirarea termenului initial, niciun investitor nu cumparase caietul de sarcini. Decizia a fost luata in sedinta de marti a Guvernului, atunci cand s-a hotarat si initierea unui proces de restructurare a companiei, inclusiv din punct de vedere al numarului de personal, dar si o „reasezare” a datoriilor, prin transformare in actiuni sau reesalonare.
Consortiul format din KPMG Romania si casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii asista statul roman, mai exact Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), in procesul de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana. MSI intentioneaza sa selecteze un investitor care sa preia 51% din companie prin majorare de capital social.