Justiția a murit! Trăiască justiția!

Avocații baroului din Lyon au decis să continue protestul început săptămâna trecută împotriva proiectului de lege a reformei justiției. Hotărârea a fost luată în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Baroului Lyon de miercuri, 28.03.2018. La aceasta acțiune contestatară s-au raliat și sindicatele magistraților (USM și SM), ale grefierilor (UNSA și CFDT) și ale avocaților (SAF și UJA), ajungându-se astfel la un protest generalizat al breslei juridice din Lyon.  În acest context, ziua de astăzi la Lyon poate fi într-adevăr considerată „Journée Justice Morte”.  Astfel, la ora 11.30, la Tribunalul Regional Lyon (TGI Lyon) a fost programată o conferință de presă comună a sindicatelor magistraților, avocaților și grefierilor, urmată de noi „funeralii ale justiției” în curtea TGI Lyon si de cuvântări ale reprezentanților avocaților, magistraților și grefierilor.

Consiliul Baroului București și-a declarat solidaritatea față de protestele colegilor de breaslă francezi și și-a exprimat sprijinul față de avocații ce s-au aliat acestei inițiative. De asemenea, le-a recomandat membrilor din București să ia in considerare regulile si căile legale conforme în orice acțiune de susținere a acestui protest.

Cu acest prilej, Consiliul Baroului București a reamintit autorităților române importanța respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, orice încercare de limitare sau suprimare a acestora reprezentând o abatere de la calea democrației si respectării regulilor statului de drept.