Jumatate dintre copiii din Romania sunt expusi saraciei

Aproape jumatate (49,1%) dintre copiii romani cu varsta de pana in 18 ani erau expusi saraciei si excluderii sociale in 2011, Romania fiind devansata, la acest capitol, in cadrul UE, doar de Bulgaria, care inregistra un procent de 52%, arata un raport Eurostat.

Astfel, in 2011, Romania si Bulgaria au ocupat primele locuri in ceea ce priveste riscul de saracie in randul tinerilor, urmate de Letonia (44%) si Ungaria (40%). La polul opus s-au situat Suedia, Danemarca si Finlanda, toate cu 16%, dar si Slovenia, unde saracia ameninta numai 17% din tineri.

In Romania, copiii cu varsta de sub 18 ani au reprezentat cea mai expusa grupa de varsta, devansand pensionarii. La nivel total, 40,3% dintre romani riscau saracia si excluderea sociala, riscurile vizand 39% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani si 35,3% dintre cei cu varste de peste 65 de ani.

In functie de nivelul de educatie al parintilor, situatia se diversifica. Astfel, 78,3% dintre copiii proveniti din familii in care parintii nu au studii medii riscau saracia, in timp ce procentul scadea la 1,8% pentru copiii din familii cu studii superioare. Pentru familiile cu studii medii, procentul a fost de 27,3%.

La nivelul Uniunii Europene, situatia a fost similara, tinerii fiind mai amenintati de saracie decat celelalte grupe de varsta. In UE, in 2011, 27% dintre tineri erau amenintati de saracie si excludere, comparativ cu 24% dintre adulti si 21% dintre varstnici.

Persoanele expuse riscului saraciei sau excluderii sociale sunt cele aflate in cel putin una dintre urmatoarele situatii: sunt aflate in pragul saraciei, sunt defavorizate sever din punct de vedere material sau locuiesc in gospodarii cu o intensitate foarte redusa a muncii. Potrivit Eurostat, cei mai expusi, la nivelul UE, sunt copiii proveniti din familii in care cel putin un parinte este imigrant.