Jumatate dintre banci si-au sanctionat angajatii pentru fapte de coruptie

Jumatate dintre institutiile de servicii financiare care au regulamente interne pentru combaterea coruptiei au fost nevoite sa-si sanctioneze angajatii pentru astfel de fapte, potrivit unui raport al Ernst & Young.

Probabilitatea de a actiona daca suspecteaza fapte de coruptie este mai ridicata in cazul companiilor de servicii financiare decat in alte sectoare, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanta si contabilitate, citat de Bloomberg.

Aproape 70% dintre persoanele din industria financiara intervievate de Ernst & Young au afirmat ca institutia pentru care lucreaza are in regulament sanctiuni clare in cazul incalcarii reglementarilor privind spalarea de bani. In celelalte sectoare ale economiei, media este de 49%.

Anul trecut, grupul bancar HSBC a fost sanctionat in Statele Unite cu 1,9 miliarde de dolari pentru acuzatii de spalare de bani, autoritatile sustinand ca banca britanica a oferit gruparilor teroriste si cartelurilor de droguri acces la sistemul financiar american.

O alta banca britanica, Standard Chartered, a platit o amenda de 667 milioane de dolari in SUA pentru a inchide o investigatie privind facilitatea spalarii de bani pentru Iran in cuantum de 50 miliarde de dolari.

Aproximativ unu din 10 directori executivi care lucreaza in industria serviciilor financiare spun ca unele persoane care lucreaza in domeniul vanzarilor raporteaza anticipat venituri pentru a-si cosmetiza performantele trimestriale, potrivit sondajului.

La sondaj au participat aproape 3.500 de angajati de la companii mari, dintre care 458 din industria financiara, in 36 de tari din Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa.