Judecatorul Dolache, de la cazul “Rarinca” la asasinii moldoveni

Judecatorul Damian Dolache – unul dintre cei doi magistrati care au dispus achitarea Marianei Rarinca in cazul de santaj reclamat de presedinta Curtii Supreme – a pus pe liber mai multi raketi ai gruparii „Patron”, implicati in asasinate la comanda si contrabanda de tigari. Cazul “Rarinca”, pretext de campanie media impotriva sefelor DNA si ICCJ, este invocat des si de politicienii vizati de procurori in dosarul “Sova”.

Autor: Mihai Craiu, CEO Media Consulta International

Dans cu raketii la tribunal

CONTRABANDISTII In 2012, Damian Dolache a facut parte din completul Curtii de Apel care l-a scapat de acuzatii pe seful unei brigazi de contrabandisti de tigari.

Parte a retelei criminale conduse de „hotul in lege” moldovean, Ion Gusan zis Nicu Patron, brigada lui Veaceslav Secrieru era formata din 30 de persoane, cetateni moldoveni, ucraineni si romani. Fusese destructurata in urma unei investigatii DIICOT care a aratat ca interlopii pusesera la punct o retea nationala de fabrici clandestine de tigari, cu utilaje aduse din Rusia si Moldova. Liniile ilegale de productie si ambalare au fost amplasate in Dambovita, Harghita, Valcea, Neamt si Suceava. Secrieru a fost achitat, ceilalti – condamnati. Detalii, AICI.

ASASINUL Anul acesta, judecatorul Damian Dolache s-a intalnit din nou cu gruparea Patron, cand pe rolul Curtii de Apel a ajuns dosarul lui Robert Girleanu – un raket al gruparii, acuzat de trei asasinate la comanda si condamnat anterior de Tribunalul Bucuresti la inchisoare pe viata.

Dolache a considerat insa ca moldoveanul ar fi nevinovat in lipsa de probe si a dispus achitarea lui, in deplina opozitie cu celalalt judecator din complet. In situatia in care cei doi aveau opinii separate, al treilea magistrat intrat in completul de divergenta a decis ca hotararea Tribunalului Bucuresti este corecta, mentinand condamnarea pe viata a lui Robert Girleanu. Sentinta definitva a fost data acum doua saptamani, pe 27 mai, dar Girleanu a disparut intre timp. Acum, el este urmarit general.

Desi era arestat inca din 2011 si judecat pentru triplu omor, dupa trei ani de proces, cu doar cateva luni inainte de verdictul final, Robert Girleanu a fost eliberat din arest preventiv si pus sub control judiciar. Asta s-a intamplat in februarie 2014.

Raketul are statut de soldat in organizatia „Patron” si, dincolo de omoruri la comanda, executa orice tip de actiune in forta a gruparii. Sportiv la baza, Girleanu a fost acuzat de furturi de autoturisme in Romania, ceea ce nu l-a impiedicat insa sa asigure protectie chiar brigazii lui Secrieru, achitat ulterior de judecatorul Damian Dolache. Toate acestea, in conditiile in care Girleanu mai astepta o sentinta definitiva in cazul altor fabrici ilegale de tigari, descoperite in 2009 in Ialomita, Romania.

TRIPLUL ASASINAT Cele trei crime de care este acuzat direct Girleanu au fost comise in anul 2000 in raionul Ialoveni din Republica Moldova. Victimele, trei hoti de masini de lux, au fost rapiti, torturati si executati cu pistoale automate. Cadavrele lor incinerate au fost ingropate intr-o padure si au zacut acolo aproape zece ani. Abia in 2008, cei trei au fost dezgropati si identificati. Anchetatorii moldoveni au stabilit ca escadronul de asasini a fost condus de Girleanu care a actionat la comanda lui Ion Druta zis “Vanea Pisateli” – un lider interlop moldovean judecat si el in acest caz, dar la Curtea Suprema din Republica Moldova. Detalii, AICI

Ion Druta zis “Vanea Pisateli”

“Vanea Pisateli” este cautat de Interpol inca din iulie 2013 la cererea autoritatilor din Romania, pentru trafic de arme si complicitate la crima. In Bucuresti, moldoveanul este acuzat ca a organizat un asasinat la comanda pe frontul unui razboi interlop. Politia sustine ca “Pisateli” l-ar fi adus in Romania pe asasinul moldovean Vitalie Proca, i-a dat acestuia informatiile despre tinta si a intermediat suportul logistic, adica o masina cu numere de Bulgaria, automatul Kalasnikov si pistolul Makarov, utilizate in atentatul care a avut loc in noiembrie 2012 in cartierul bucurestean Vitan. RISE Project a descoperit ca inainte de incident, Proca a intrat in Romania cu o masina detinuta de fima lui Robert Girleanu. Detalii, AICI.

In prezent, “Vanea Pisateli” se afla in inchisoare, la Chisinau, fiind condamnat deja la cinci ani pentru ca a vandut reporterilor RISE un lansator de grenade anti-tanc si un pistol semiautomat din cele traficate acum in Ucraina. Detalii, AICI.

CUMETRIAVanea Pisateli” este finul de cununie al afaceristului roman, Liviu Munteanu, cel care administreaza firma lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Munteanu si Hertanu sunt cercetati la DNA Ploiesti pentru fapte de coruptie si deturnare de fonduri europene in acelasi dosar cu mogulul Sebastian Ghita. Detalii, AICI.

Fratii lui “Vanea Pisateli” sunt si ei inchisi in Romania, condamnati la 17 ani in prima instanta, pentru ca ar fi organizat uciderea unui afacerist din Bacau in casa lui de vacanta. Prin natura functiei sale in organizatia Patron, “Pisateli“ reprezinta bratul armat, adica seful brigazilor de raketi formate din sute de luptatori si sportivi ai cluburilor din Moldova pe care tot el le gestioneaza.

Ion Gusan zis “Nicu Patron”

“HOT IN LEGE” Formata din raketi moldoveni si transnistreni, majoritatea sportivi, gruparea Patron s-a specializat in trafic de persoane, contrabanda, taxe de protectie si asasinate la comanda. In 2001, printr-un ritual specific, “Nicu Patron” a fost “botezat” drept <vor v zakone> – ceea ce in rusa inseamna <hot in lege>. Gruparea e fondata pe principii militare si functioneaza dupa reguli traditionale ale mafiei ruse. Organizatiile <vor v zakone> au aparut la inceputul anilor ’30 ai sec. XX in locurile de detentie ale Uniunii Sovietice.

In septembrie 2013, liderul suprem al gruparii, Nicu Patron, a fost arestat in Romania de catre DIICOT, impreuna cu doi dintre aghiotantii sai, Valeriu Gori zis Valera si Vasile Trohin. Ei sunt acuzati de contrabanda si constituire de grup criminal organizat. Dosarele penale in care sunt judecati mai multi membri ai retelei impreuna cu fiul unui sef din politia romana, vizeaza si un clan interlop din Prahova, anchetat, la randul sau, si in dosarul lui Marcel Pavaleanu, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului. Detalii, AICI.

Intre timp, la Bucuresti, „Nicu Patron” si secunzii lui au fost eliberati sub control judiciar si isi asteapta sentintele definitive in alte doua dosare. Ei au fost inculpati si intr-un caz aflat pe rolul Tribunalului din Venetia, Italia, sub suspiciunile de trafic de persoane si activitati de tip mafiot, dar ar urma sa fie predati italienilor abia dupa ce in Romania se vor solutiona definitiv toate cauzele.

Pana acum, singurul fugit ramane Robert Girleanu, desi masura de control judiciar dispusa impotriva lui presupune monitorizare constanta din partea politiei.

Factorul Rarinca

CAMPANIA TV SI SCANDALUL “SOVA” Ultima achitare de notorietate dispusa de judecatorul Damian Dolache s-a consemnat in controversatul caz al Marianei Rarinca.

Femeia a stat sase luni in arest, dupa ce Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curtii de Casatie si Justitie (ICCJ), a depus o plangere penala impotriva ei, acuzand-o de santaj. Dosarul a fost instrumentat la DNA, apoi au urmat mai multe hotarari judecatoresti pana cand Tribunalul Bucuresti a gasit-o vinovata, pe fond, si a condamnat-o cu suspendare. La Curtea de Apel, Mariana Rarinca a fost achitata de un complet compus din doi judecatori, unul dintre ei fiind Dolache.

Solutia a generat o campanie mediatica lansata impotriva sefelor DNA si ICCJ la cateva televiziuni de stiri cu finantatori sanctionati sau vizati de Justitie.

Cazul “Rarinca” este des invocat si de politicienii implicati in scandalul declansat de dosarul “Sova”. Aici, un fost ministru impreuna cu premierul Victor Ponta sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie, dar protejati de imunitatea parlamentara si sustinuti de majoritatea guvernamentala. Ieri seara, Victor Ponta a comentat la Antena 3: „Eu sunt un om puternic, am familie, am functie, am sustinere. Dansa (Mariana Rarinca – n.n.) este o victima, eu nu. Un om care sta sase luni in arest si este achitat definitv este o victima a sistemului public”.

Articol preluat de pe site-ul Rise Project. Materialul original este disponibil AICI.