JGV și Asociații, oportunități pentru avocații tineri

JGV și Asociații oferă anual oportunități pentru avocații tineri, proaspăt absolvenți, care și-au făcut un țel din a-și dezvolta aptitudinile juridice și flerul avocățesc. Societatea de avocatură specializată în daune civile ca urmare a accidentelor rutiere, în frunte cu partenerii Ionuț Jercan, Cătălin Vlad şi Lucian Gheorghe, a recrutat numai anul acesta cinci avocați stagiari.

Mii de absolvenți termină anual dreptul în România. Cererea și oferta nu merg însă mână în mână în această profesie. Să-ți găsești un loc în cadrul unei societăți de avocatură este o adevărată provocare. Numărul mare de absolvenți, dar și criteriile stricte impuse de recrutori fac din această competiție una acerbă. Societatea de avocatură JGV și Asociații recrutează însă periodic tineri licențiați care s-au pregătit temeinic pentru această meserie.

Profesioniștii de la JGV și Asociații au un sistem generos prin care li se oferă șansa de afirmare multor tineri care doresc să facă o carieră în avocatură. Un tânăr care își dorește să activeze în cadrul societății trebuie să posede cunoștințe juridice temeinice și să folosească limba română în mod corect, expresiv și coerent.

,,Toate firmele de avocatură caută absolvenți de drept cu note cât mai mari și/sau stagiari care au luat examenul cu note cat mai mari. Experiența mea profesională mi-a demonstrat că acest criteriu este irelevant, ba dimpotrivă mulți dintre cei cu zece pe linie nu sunt potriviți pentru realitatea profesiei,” este convins Cătălin Vlad, partener coordonator JGV și Asociații.

JGV și Asociații: avocații tineri, viitorul profesiei

De aceea JGV și Asociații caută să verifice mai multe aspecte:

  • ,,În primul rând motivația. Este inutil să angajezi un absolvent/avocat bun care își dorește să devină magistrat sau aspiră la un post într-o instituție publică, atras ca mulți alți concetățeni de mirajul de a fi angajat la stat. Profesia noastră nu are nicio legătură cu munca în sectorul public – cu toate că și acolo lucrează juriști de valoare. Candidatul ideal trebuie să aibă un caracter versatil, să fie comunicativ, să aibă capacitatea de a se adapta la nou și de regulă să die dispus la deplasări.
  • În al doilea rând, capacitatea de a relaționa. Deși minimizată spre ignorare în Facultatea de Drept sau chiar de alți angajatori, cred că este extrem de important ca un avocat să se exprime cu ușurință, să se facă plăcut de ceilalți – de colegi, de clienți etc. Fără să caut „ceva anume” – și bazat pe experiențele negative din trecut – îmi pun întrebarea: ”Dacă aș fi judecător/client/coleg cu persoana din fața mea, mi-ar plăcea să o văd des, să interacționez cu ea?” Este într-adevăr subiectiv, dar credeți-mă că o mare parte din succesul nostru ca profesioniști depinde de asta.
  • În al treilea rând, contează gradul de acumulare a cunoștințelor profesionale. Nu voi pune niciodată întrebări încuietoare ale căror răspunsuri se găsesc în subsolul tratatelor de drept sau în diverse opinii separate din doctrină. Consider că orice profesionist poate să le găsească și să le folosească, dacă are nevoie de așa ceva. Cu toate acestea consider că un jurist/avocat căruia i se par străine niște noțiuni/instituții importante ale dreptului, nu are ce căuta în profesie.
  • Cea mai importanta calitate a unui nou și viitor coleg este însă cea umană. Mă interesează cum își trăiesc viața, cum își privesc semenii, cum „jonglează” cu sentimentele, părerile, ideile celorlalți. Cât de disprețuitori sau sociabili sunt cu aceștia,” Cătălin Vlad, avocat partener JGV și Asociații.

De ce sprijină JGV și Asociații avocații tineri?

,,Răspunsul corect este că sprijinim tinerii, drept pentru care și avocații tineri. Așa cum responsabilitatea noastră ca adulți este să educăm și să pregătim o generație viitoare, cred că este și responsabilitatea noastră ca avocați să avem generații viitoare mai bune decât noi și mai pregătite pentru provocările ce acum ne sunt încă străine.

Nu în ultimul rând îmi aduc aminte și de mine la debutul carierei. Și privind în jur, cred că între 23 și 35 de ani oamenii au un vârf maxim al motivației, performanței profesionale și dorinței de a învăța și a face lucruri. Am foarte mare încredere în motivația acelor tineri care vor să „facă ceva” în viață din considerente materiale ori academice. Nu există viață fără copii și nu există profesie de viitor fără tineri buni și motivați,” crede Cătălin Vlad, avocat partener JGV și Asociații.

Astfel, an de an, absolvenți ai facultăților de drept se alătură echipei de avocați JGV și Asociații. Anul acesta trei tineri au primit șansa unei colaborări de succes.

,,Perioada mentoratului este esențială pentru orice tânăr avocat. Sunt recunoscătoare să fac parte dintr-o echipă de profesioniști, unde am șansa să învăț de la cei mai buni. Consider că mă aflu în locul potrivit, iar faptul că pot avea un sprijin permanent din punct de vedere profesional și un exemplu de performanță, mă determină să îmi doresc, la rândul meu, să performez în carieră,” Denisa Tărăsescu, avocat stagiar JGV și Asociații.

,,Cei de la JGV si Asociații oferă foarte multe oportunități de dezvoltare atât profesională, cât și personală.

Oportunitatea de dezvoltare personală o reprezintă dinamica interacțiunilor cu foarte multe persoane, însemnând un număr mare de colegi: avocați, parteneri, consilieri, clienți. Aici la JGV oamenii sunt deschiși, cu simțul umorului, persoane care comunica ușor unele cu altele. Prin comunicare nu mă refer doar la dezbateri despre problemele dreptului, ci și la discuții despre viață, societate, planuri etc.

În ceea ce privește dezvoltarea profesională, JGV și Asociații este o societate construită pe o structură solidă, cu foarte mulți specialiști dispuși să împărtășească din experiența lor.

În acest context, simt că JGV îmi poate asigura evoluția personală și profesională de care am nevoie,” Marius Sîrbu, avocat stagiar JGV și Asociații.

,,Este foarte important ca un avocat aflat la începutul carierei să dobândească experiență, dar este esențial să aibă în același timp o viziune de ansamblu asupra domeniului juridic. Este și motivul pentru care am optat pentru o societate de avocatură cu un număr mare de profesioniști, care să mă ajute să îmi dezvolt cunoștințele juridice, precum și tehnica de soluționare a dosarelor.

În opinia mea, studenții ar trebui să aibă în vedere, încă din facultate, dobândirea experienței practice, pentru o mai bună înțelegere a sistemului juridic și a reglementărilor, precum și pentru dezvoltarea metodei de lucru,” Marina Argatu, avocat stagiar JGV și Asociații.

Sfaturile profesioniștilor JGV și Asociații pentru studenți

De asemenea, societatea de avocatură specializată în recuperarea daunelor civile ca urmare a accidentelor rutiere organizează cu regularitate procese de recrutare pentru a atrage studenți la drept.

,,Succesul în avocatură necesită cunoștințe, talent și, desigur, perseverență. Studenții la Drept trebuie să fie conștienți că pentru a avea succes au nevoie să muncească suplimentar, să citească mult și să încerce să prindă cat mai multe stagii de practică în cadrul societăților de avocatură. Prin muncă suplimentară nu mă refer la stat până la miezul nopții pentru a munci din greu, ci de a încerca să înveți chestiuni noi pe care le găsești vrând nevrând făcând jobul zilnic. Dacă nu îți depășești condiția, de a executa doar ce ți se dă de făcut, ignorând orice altceva, evoluția profesională e mai dificilă pentru un student la drept/avocat stagiar”, Ioana Culachi, avocat coordonator JGV și Asociații.

În sprijinul pregătirii tinerilor avocați, JGV și Asociații are în derulare o serie de programe în colaborare cu Asociația Studenților în Drept.

,,Colaborarea noastră cu JGV și Asociații este una constantă. Feedback-ul pozitiv primit din partea studenților care au efectuat stagiul de practică în cadrul societății ne-a întărit convingerea că am făcut alegerea potrivită. Astfel, câteva aspecte menționate în mod constant de către aceștia au fost: deschiderea JGV și Asociații către colaborare, chiar și cu studenții din primii ani de studiu; disponibilitatea avocaților de a împărtăși din experiența dobândită de-a lungul timpului și de a veni în întâmpinarea tuturor curiozităților studenților. Un punct forte este ospitalitatea, atmosfera destinsă pe care reușesc să o ofere tinerilor fără experiență, un aspect esențial în constituirea unei relații empatice cu studenții. Nu în ultimul rând, aș vrea să menționez deschiderea societății de avocatură JGV și Asociații în ceea ce privește concordanța cu orarul studenților“, Mădălina Dragomir, membru ASD.

Pentru un stagiu de practică în cadrul societății de avocatură un student la drept poate aplica pe mail la office@jgv.ro împreună cu un CV și o scrisoare de intenție, atât în limba română, cât și în limba engleză.