JGV & Asociații : Interviu Victor Ciulei, avocat asociat

„Avocatura te provoacă să fii atent la nevoile celor din jur și să dai dovadă de empatie și solidaritate.”

Cum a ajuns Victor Ciulei avocat? A fost un vis sau pur și simplu o întâmplare?

R: Am ajuns avocat în urma unei lungi căutări. Din momentul în care am fost admis la facultatea de drept și până la finalul acesteia, am țintit să devin judecător, acesta fiind și scopul pentru care am dat la drept. Însă într-un colț al minții, licărise ideea că poate avocatura este o profesie mai potrivită pentru mine, așa că am susținut și examenul de admitere în barou, pe lângă cel de admitere în INM. Am trecut peste încercările eșuate de a promova examenele și am continuat să încerc, până ce am reușit. După admiterea în Baroul București practicând această profesie și lucrând cu oamenii, am realizat că, într-adevăr mi se potrivește. Cariera aleasă mă ajută să-mi depășesc limitele și să mă dezvolt personal prin multitudinea de provocări specifice profesiei.

Dacă ar trebui să te descrii, ca avocat, într-o singură frază, cum ar suna aceasta?

R:Apreciez că sunt un avocat conștiincios, atent, curios, responsabil și promotor al rațiunii

Ce iubești cel mai mult la profesia ta și ce anume ai schimba totuși la ea?

R:În avocatură nu există două zile identice, în fiecare zi se ivesc noi provocări, noi probleme care trebuie rezolvate și noi obiective de atins. Iubesc diversitatea acestor provocări, flexibilitatea și dinamismul profesiei, care păstrează avocatul în permanență alert atât intelectual, cât și fizic – fie că mergi la instanță, birou, poliție sau orice altă instituție. Dacă ar fi să schimb ceva în avocatură, ar fi simplificarea și debirocratizarea procesului de justiție pentru a fi mai ușor accesibil cetățeanului de rând. Chiar dacă acest lucru ar tăia, poate, din „pâinea avocaților”, consider că ar constitui un progres major pentru ideea de justiție.

Cât de importantă este echipa din care faci parte și cât valorează experiența individuală în profesia de avocat?

R:Echipa din care fac parte este poate cel mai important lucru pentru mine, deoarece comunicarea și schimbul de informații continuu te dezvoltă atât profesional, cât și uman. Sunt recunoscător că fac parte dintr-o echipă de profesioniști, fiecare cu metodele și punctele lui forte, într-un mediu unde spiritul de echipă, ajutorarea reciprocă, dar și competiția, creează rezultate performante. Dar o echipă desăvârșită are la bază calitățile individuale ale fiecărui membru, iar în profesia de avocat experiența primează, astfel că un aport de experiențe și cunoștințe din partea fiecăruia valorează enorm la formarea unei echipe ideale.

Cine îți este mentor și model?

R:În cazul meu și cred că pentru toată lumea este aplicabil, mama mea a fost cel mai important mentor și model. Ea m-a călăuzit de la început în viață, de la primii pași și până la alegerea unei cariere profesionale, inspirându-mă prin exemplul personal, cu ambiția și determinarea sa. Ea m-a convins că orice este posibil dacă îți propui un lucru și muncești din greu pentru a-l duce la îndeplinire.

Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum în viață și de la cine?

R:Nu pot spune că un anume sfat îmi iese în față, ci mai degrabă ansamblul  experiențelor de viață de până acum și observarea lumii în general m-a ghidat în viață. Pentru cele mai multe din aceste învățături, trebuie să mulțumesc în primul rând părinților mei, fără de care nu aș fi ajuns aici, precum și prietenilor, dascălilor și tuturor celor de la care am avut ce să învăț.

Dacă ar fi să aleg o învățătură care să se desprindă, este aceea că e bine să te pui în pielea celui de lângă tine. Avocatura te provoacă să fii atent la nevoile celor din jur și să dai dovadă de empatie și solidaritate.

Ce pasiuni ai în timpul liber când nu pledezi în sala de judecată?

R:În primul rând, sunt pasionat de sport, în toate formele lui. Îmi place să-l practic, dar și să-l urmăresc. Sportul în general unește oamenii și îi bucură. În timpul liber pe care îl am, îmi place să joc tenis sau fotbal. De asemenea, am o afinitate față de geografie și tehnologie și când am timp, sunt încântat să călătoresc, să mă uit la filme, să citesc.

Dacă nu ar fi fost avocatura, ar fi fost…

R:Magistratura. Aceasta a fost prima opțiune de când am intrat în domeniul dreptului, având multe puncte comune cu avocatura. În afara dreptului, aș fi ales probabil medicina, în timpul școlii fiind pasionat de biologie.