Iordăchescu & Asociații:Apel admis. Evaziune fiscală. Fraudă de tip carusel. Modificarea cuantumului și a modalității de executare a pedepsei

Printr-o decizie din 7 aprilie 2023, Curtea de Apel Oradea a admis apelul declarat de inculpată cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală (art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 2 din Legea nr. 241/2005) reținută în sarcina sa, a redus pedeapsa aplicată de prima instanță și a dispus suspendarea executării acesteia sub supraveghere.

Acuzațiile au constat în faptul că în cursul anului 2013 inculpata ar fi creat un circuit comercial fictiv în materia achiziționării de bunuri de pe piața intracomunitară și al vânzării acestora pe teritoriul național (fraudă de tip „carusel”), circuit în care a fost interpusă o societate de sacrificiu în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, conduită care a avut drept consecință prejudicierea bugetului statului cu suma de 669.332 lei reprezentând TVA.

În primă instanță, inculpata a fost condamnată la o pedeapsă de 6 ani și 3 luni închisoare, în condițiile în care s-a reținut și o circumstanța atenuantă judiciară legată de durata îndelungată a procedurilor judiciare. Prin decizia instanței de control judiciar se validează reținerile instanței de fond, însă argumentele apărării au fost hotărâtoare pentru reformarea radicală a hotărârii acesteia, atât cu privire la cuantumul (3 ani), cât și cu privire la modalitatea de executare a pedepsei (suspendare sub supraveghere).

Apărarea inculpatei a fost asigurată de o echipă de avocați din cadrul Iordăchescu & Asociații formată din Horea StanFlorin RomanDelia Ioniță și Ioana Bonda.

Sursa:Iordăchescu & Asociații.

Despre Iordăchescu&Asociații

Echipa Iordăchescu & Asociații are capacitatea profesională de a aborda chestiuni din orice domeniu al dreptului, de la civil și comercial până la dreptul penal, administrativ sau fiscal. Calificarea profesională de excepție a membrilor echipei și existența unor departamente specializate ne permit să abordăm cauze complexe în cel mai eficient mod, chiar și atunci când dosarul impune soluționarea unor probleme ce aparțin unor ramuri diferite ale dreptului.

Soluțiile juridice propuse sunt fundamentate pe o cunoaștere aprofundată a sistemului de justiție românesc. Experiența practică de muncă a echipei Iordăchescu & Asociații, înțelegerea jurisprudenței și a legislației naționale și internaționale sunt tot atâtea avantaje care ne permit să oferim soluții utile și inovative, într-un timp cât mai scurt.

Suntem prezenți oriunde este nevoie de noi, în România și peste hotarele ei, pentru a oferi asistență juridică, pentru a fi un aliat puternic în negocierile de afaceri și pentru a oferi reprezentare în fața organelor de anchetă și instanțelor românești și internaționale. Suntem alături de oamenii care au nevoie de un apărător al propriilor drepturilor și alături de companiile care își doresc să desfășoare afaceri în deplină legalitate, cu riscuri minime, alături de un partener de încredere cu expertiză dovedită în domeniul juridic.