Ioan Chelaru, noul presedinte al Academiei de Stiinte Juridice din Romania

O noua institutie  a luat fiinta in acest an in Romania iar de curand a avut si prima adunare generala in cadrul careia a fost aleasa conducerea.

La sediul Uniunii Juristilor din Romania, in data de 15.12.2015 a avut loc prima adunare generala a Academiei de Stiinte Juridice din Romania (A.S.J.R.).  Infiintata in temeiul Legii nr. 139/2015, aceasta este continuatoarea in drepturi si preia traditiile Academiei de Stiinte Morale si Politice, care a luat nastere in anul 1939. Academia de Stiinte Juridice din Romania reuneste  personalitati stiintifice reprezentative din domeniul stiintelor juridice, care au contribuit la dezvoltarea stiintelor si culturii juridice.

In cadrul primei adunari generale a fost aleasa din randul membrilor titulari, conducerea acestei structuri academice, a fost stabilit numarul maxim de membri titulari si corespondenti,  au fost constituite colective de redactare a regulamentului propriu si a regulamentului consiliului de onoare.

Componenta primei structuri de conducere a A.S.J.R. a fost stabilita ca fiind urmatoarea:

Presedinte: dr.  Ioan Chelaru, actualul sef al Uniunii Juristilor din Romania

Vicepresedinti:

prof. univ. dr.  Ioan Les;

prof. univ. dr. Brandusa Stefanescu;

prof. univ. dr. Dan Claudiu Danisor;

prof. univ. dr. Tudorel Toader;

prof. univ. dr. Bogdan Ciuca.

Secretar general: prof. univ. dr. Ovidiu Predescu.

Nu a fost omisa nici sublinierea importantei traditiei culturii juridice romanesti, aportul considerabil al oamenilor de prestigiu care au contribuit la  consolidarea si perfectionarea stiintei dreptului roman si totodata, rolul important pe care l-au avut in planul de a face cunoscute ideile si strategiile lor in mediul european. A fost mentionata, totodata, importanta actuala a dreptului si a stiintelor juridice care organizeaza functionarea statului, impun obligatii si asigura valorificarea intereselor persoanelor fizice si juridice.

Ales in functia de presedinte, dr. Ioan Chelaru a spus : ”Prin infiintarea Academiei de Stiinte Juridice din Romania s-a reusit un prim pas catre coagularea competentelor juridice din toate domeniile dreptului si din toate profesiile juridice, in scopuri ce tin de infaptuirea statului de drept. Conform  atributiilor stabilite de lege, A.S.J.R. are un rol crucial in contextul evolutiei procesului legislativ accelerat din zilele noastre. Este nevoie, mai mult decit oricand,  de o implicare mai puternica, ce include un nivel inalt de competenta in  evaluarea fenomenelor juridice, in gandirea integrata a acestora. In procesul elaborarii actelor normative, al creatiei juridice in general,  se simte foarte acut nevoia participarii unor specialisti consacrati ai dreptului, care sa furnizeze evaluari, puncte de vedere si opinii juridice.  De asemenea, un obiectiv central al A.S.J.R. este promovarea, dezvoltarea, sprijinirea si protejarea stiintelor juridice si a invatamantului superior juridic sub toate formele. Deopotriva, va sustine, potrivit atributiilor ce i-au fost conferite prin lege si statut, colaborarea si comunicarea dintre profesiile juridice. Pornesc cu speranta si incredere pe acest drum si le multumesc tuturor celor care si-au adus aportul la punerea bazelor Academiei de Stiinte Juridice din Romania.

Conform legii de infiintare, A.S.J.R. recunoaste Academia Romana ca fiind cel mai inalt for national de consacrare stiintifica si colaboreaza cu Parlamentul Romaniei, Guvernul Romaniei, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Legislativ, Curtea Constitutionala, cu institutiile si organizatiile stiintifice academice, de cercetare si invatamant juridic, din tara si din strainatate, si cu organizatiile profesionale ale juristilor.

ecaterina.virgolici@lhm.ro