Ioan Chelaru: „Atacul la libertatea individuala si/sau profesionala a unui singur jurist este in realitate un atac la libertatea tuturor juristilor”

Dupa esuarea loviturii de stat din Turcia, peste 2700 de judecatori si procurori au fost demisi de Inaltul Consiliu al Judecatorilor si Procurorilor, suspectati fiind ca ar avea legaturi cu miscarea gulenista a clericului turc exilat Gulen, pe care Ergogan il acuza ca ar fi orchestrat intreaga tentativa de lovitura de stat. Acest lucru a consternat corpul magistratilor, al juristilor, dar si a militantilor drepturilor omului din multe state europene si nu numai.

Uniunea Juristilor din Romania, al carui presedinte este avocatul Ioan Chelaru (foto), a facut public un comunicat de presa prin care isi exprima ingrijorarea fata de actiunile guvernului turc si condamna „fara echivoc” represaliile la adresa miilor de judecatori, procurori si alti reprezentanti ai profesiilor juridice.

Redam, mai jos, intregul comunicat de presa al Uniunii Juristilor din Romania.

„Uniunea Juristilor din Romania, organ reprezentativ al tuturor profesiilor juridice romanesti si membru activ al Asociatiei Internationale a Juristilor Democrati de la Bruxelles (cu statut de observator la ONU), a monitorizat atent evolutiile din Turcia, survenite in urma tentativei de lovitura de stat din 15-16 iulie a.c. .

Uniunea Juristilor din Romania isi exprima, pe aceasta cale, adanca ingrijorare fata de actiunile intreprinse de guvernul turc si condamna fara echivoc represaliile la adresa aparatorilor de facto ai statului de drept: miile de judecatorii, procurori dar si alti reprezentanti ai profesiilor juridice care au fost, in aceste zile, martorii unei represiuni terifiante, incompatibile cu valorile democratiei.

O democratie, in special atunci cand isi salvgardeaza fiinta, nu are voie sa isi devoreze copiii. Domnia legii nu poate exista, prin urmare, in absenta unui sistem judiciar independent, nesupus arbitrarului politic. Ne exprimam asadar deplina solidaritate cu colegii nostri din Turcia, de care ne leaga o colaborare stransa, dar si o prietenie aleasa, constienti ca atacul la libertatea individuala si / sau profesionala a unui singur jurist este in realitate un atac la libertatea tuturor juristilor, indiferent de profesia juridica sau de tara in care profeseaza, precum si, pe cale de consecinta, un atac la drepturile fundamentale ale omului, pe care juristii sunt chemati sa le protejeze.

O democraţie, în special atunci când îşi salvgardează fiinţa, nu are voie să îşi devoreze copiii. Domnia legii nu poate exista, prin urmare, în absenţa unui sistem judiciar independent, nesupus arbitrarului politic.

Salutam, totodata, reactiile ferme ale organelor profesionale ale magistratilor din tara si din strainatate fata de evenimentele din aceste zile si ne manifestam intreaga disponibilitate pentru a contribui, cu expertiza membrilor Uniunii Juristilor din Romania, la rezolvarea situatiei judecatorilor si procurorilor din Turcia si la reinstituirea lor in edificiul statului de drept.

Presedintele Uniunii Juristilor,

Av. Dr. Ioan Chelaru”