Investitii intre 1 si 3 miliarde de euro pe piata de capital din Romania in urmatorii 5 ani

In perioada 2014-2019, intre 1 si 3 miliarde de euro vor fi investiti pe piata de capital din Romania, arata o prognoza a specialistilor prezenti saptamana trecuta la ”Private Equity”, conferinta despre viitorul capitalului privat in Romania, organizata de firma internationala de avocatura CMS in colaborare cu Pedersen & Partners Executive Search.

In randul participantilor a existat un consens potrivit caruia, desi aflata intr-o faza de crestere moderata, comparativ cu alte zone ale Europei, Romania are potentialul de a deveni o piata cu o crestere semnificativa, atractiva pe termen mediu pentru investitorii de capital privat. Participantii au fost de acord ca, desi exista oportunitati in toate domeniile, sectoarele care prezinta cel mai mare potential de crestere sunt agricultura, tehnologia, energia si serviciile financiare. In ceea ce priveste dimensiunea ideala a tranzactiilor, a existat un acord general ca investitorii prefera indeosebi tranzactiile a caror valoare este cuprinsa intre 10-30 milioane de euro si 30-50 de milioane de euro, in functie de specificitatile fiecarui fond de „Private Equity”. Tranzactiile mai mari, de peste 50 de milioane de euro, sunt mai greu de gasit, dar prezinta totusi interes pentru anumiti investitori.

Participantii la conferinta au concluzionat ca principalele trei calitati pe care un potential investitor privat le cauta atunci cand analizeaza o posibila investitie sunt: cota de piata, potentialul de crestere si calitatea managementului. In ceea ce priveste prognozele referitoare la evolutia pietei de capital privat din Romania, specialistii au considerat ca, in urmatorii 5 ani, va exista o imbunatatire considerabila a situatiei. Raspunsurile au fost foarte optimiste atunci cand s-a discutat despre cifre concrete de investitii, estimandu-se valori cuprinse intre 1 si 3 milliarde de euro.

Horea Popescu 2

Horea Popescu (foto), Partener in cadrul CMS si coordonatorul departamentului Corporate si Private Equity, a declarat: „Exista un potential semnificativ de crestere in urmatorii ani si credem ca Romania ar putea deveni atractiva pentru derularea de tranzactii in viitorul apropiat. Discutiile din cadrul conferintei demonstreaza ca exista atat interes, cat si oportunitati. Asteptam cu interes sa vedem care va fi evolutia pe termen mediu”.

David Butts, Partener in cadrul CMS si coordonator al departamentului international de Private Equity, a adaugat: „Intreaga regiune a Europei Centrale si de Est (ECE) ramane atractiva datorita oportunitatilor de diversificare din aceste tari. Fondurile sunt atrase de avantajul competitiv care poate fi obtinut datorita faptului ca societatile din portofoliu isi pot vinde produsele si serviciile in Europa de Vest, valorificand in acelasi timp baza de costuri scazute din anumite tari din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania. Cu ajutorul ingredientelor potrivite – stabilitate macroeconomica, o buna planificare si strategie – atractivitatea Romaniei pentru investitiile de capital privat va continua sa creasca”.

Mona Neagoe, Partener si Country Manager pentru Romania in cadrul Pedersen & Partners, a comentat: „Asteptam cu interes sa vedem ca oportunitatile oferite de Romania se vor transforma in tranzactii si speram ca acest eveniment si altele asemenea vor creste vizibilitatea asupra fondurilor disponibile si vor stimula companiile sa isi continue ambitiile de a-si creste cota de piata sau de a se extinde in regiune prin strangerea de capital de la investitorii privati. Pedersen & Partners are o experienta indelungata in sprijinirea managerilor de fonduri in a alcatui echipele potrivite pentru companiile din portofoliu si intotdeauna suntem extrem de multumiti atunci cand acele echipe reusesc o tranzactie de succes”.

Gabriel Sidere 2

Gabriel Sidere (foto), Managing Partner al CMS in Romania, concluzioneaza: „Cei 15 de ani de experienta locala nemijlocita ai CMS in Romania, impreuna cu palmaresul impresionant de companii-cheie din domeniul private equity pe care CMS le reprezinta in regiune, ne pozitioneaza ca lider al firmelor de avocatura in industria de private equity. CMS ofera clientilor confruntati constant cu mediul mereu in schimbare al cadrului legislativ si al evolutiei oportunitatilor de investitii in Romania, cele mai adecvate servicii de consultanta. Participarea la acest eveniment a unui numar important de investitori cu o experienta foarte bogata in domeniul private equity este, in sine, un bun barometru pentru viitor atat al potentialului de revenire al pietei de private equity, cat si pentru oportunitatile de investitii in Romania pe care comunitatea investitorilor le percepe in acest moment. Vreau sa multumesc in mod special membrilor panelului de discutii care au asigurat o dezbatere foarte captivanta, la cel mai inalt nivel de expertiza.”

Evenimentul „Private Equity” a reunit unii dintre principalii actori ai pietei de capital privat din Romania si strainatate si a inclus discutii pe marginea unor subiecte de mare interes referitoare la domeniul capitalului privat, al fondurilor de „Private Equity” si al serviciilor de investitii bancare din Romania.

Participantii au discutat atat despre perspectivele pe care capitalul privat le are in Romania, dimensiunea tranzactiilor, sectoarele cu oportunitati investitionale ridicate, oportunitatile de co-investitii, disponibilitatea finantarii si pregatirile pentru exit al fondurilor de „Private Equity”, precum si despre provocarile asociate cu negocierea achizitionarii intreprinderilor private si gestionarea portofoliului de companii.