Introducerea cotei reduse de TVA, un pas important in directia reducerii evaziunii fiscale

Introducerea cotei reduse de TVA de 9% la paine si produsele de panificatie este un pas important in directia reducerii evaziunii fiscale in acest sector, insa aceasta trebuie corelata cu o canalizare a eforturilor inspectiilor fiscale catre zonele care prezinta un risc fiscal ridicat si, in acelasi timp, cu simplificarea procesului de plata a taxelor.

Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multa vreme. De altfel, Romania era unul dintre putinele state europene care nu aplica cote diferentiate de TVA pentru alimentele de baza. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei masuri, este de asteptat ca aceasta sa duca si la o stimulare a consumului, iar, daca va fi corelata cu o activitate sustinuta de control, vom putea asista in timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanta Fiscala, PwC Romania. „Mai mult, ar fi de dorit ca, in timp, cota redusa de TVA sa fie extinsa si la alte alimente de baza asa cum sunt carnea, laptele, zaharul sau uleiul”, a adaugat Daniel Anghel.

In plus, asa cum s-a demonstrat, introducerea taxarii inverse la cereale a reprezentat o masura care a diminuat evaziunea fiscala din acest sector, dar in acelasi timp nevoie in continuare de masuri fiscale curajoase pentru a combate concurenta fiscala neloiala si a creste gradul de colectare a veniturilor la buget. In acest context, introducerea taxarii inverse si la livrarile de energie catre companii si pentru tranzactiile cu certificate verzi, masura permisa de Bruxelles, se adauga in mod firesc masurilor anti-evaziune initiate de autoritatile fiscale”, a precizat Daniel Anghel.

Totusi, o reducere vizibila a evaziunii fiscale nu poate fi asigurata fara o completare a initiativelor de mai sus cu alte masuri, atat de ordin legislativ (cum ar fi implementarea taxarii inverse si pentru alte domenii ce reprezinta un risc fiscal ridicat), cat si de ordin administrativ, cum ar fi reforma ANAF, focalizarea inspectiilor fiscale pe zonele cu risc sporit de evaziune fiscala etc.

Pe de alta parte, pentru a compensa efectele bugetare ale reducerii TVA la produsele de panificatie, Executivul s-a orientat catre introducerea unor accize noi. Astfel, in sfera accizelor nearmonizate se vor introduce accize pentru bijuteriile din aur, armele de vanatoare, ceasuri sau masini de lux. Pentru accizele armonizate, s-a propus majorarea accizei pentru alcoolul etilic de la 750 euro la 1000 euro pe hl de alcool pur.

Departamentul de consultanta fiscala al PwC Romania este compus din experti locali si internationali in domeniul fiscalitatii, al legislatiei vamale, al legislatiei taxelor si impozitelor indirecte (precum TVA), al taxarii individuale, precum si specialistilor in resurse umane. Fiind cea mai mare companie din Romania in ceea ce priveste consultanta fiscala, PwC Romania este specializata in toate domeniile fiscalitatii, incluzand fiscalitate corporatista, indirecta, precum si serviciile juridice, furnizate in cooperare cu firma de avocatura corespondenta D&B David si Baias.

Potrivit celei mai recente editii a raportului Global Tax Monitor, PwC este liderul firmelor de consultanta fiscala din Romania, atat din punctul de vedere al utilizarii, al reputatiei cat si al expertizei in chestiuni dificile sau complexe. Lansat in anul 2000, Global Tax Monitor este un studiu independent de piata derulat de agentia de cercetare TNS, care monitorizeaza perceptia asupra principalelor firme de servicii profesionale pe piata consultantei fiscale la nivel global, regional, national cat si in cadrul diverselor sectoare economice.