Care a fost motivul pentru care ați pornit pe calea avocaturii?
Copil fiind, mi-am dorit să devin scriitoare, îmi plăcea foarte mult să citesc, părinții mei, pe de altă parte, și-au dorit întotdeauna să devin doctorița (am și absolvit, de altfel, o clasă cu specializare de chimie – biologie în liceu), în timp ce învățătoarea mea (în școala generală) și profesoara mea de istorie (în liceu) au încercat să mă determine să devin învățătoare/profesoară sau, respectiv, să absolv Facultatea de Istorie. În clasa a XII-a de liceu mi-a devenit clar că nu este menirea mea să devin doctorița și am decis să combin toate abilitățile pe care părinții și mentorii mei le-au observat în privința mea de-a lungul timpului, și să dau examen la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.
În timpul Facultății de Drept am oscilat între a deveni avocat sau magistrat, la finele facultății. Finalmente, avocatura m-a atras mai mult, întotdeauna am asociat avocatura cu definiția prestigiului și a succesului, a unei elite de profesioniști, probabil și datorită imaginii glamorous care este promovată de media. Imaginea pe care o ai în timpul și la finalul facultății despre profesia de avocat este, bineînțeles, diferită de realitate. Cu timpul, și având posibilitatea de a profesa avocatura, am descoperit o serie de alte avantaje, precum oportunitatea de a ajuta indivizi, grupuri și organizații cu probleme lor juridice, și provocările intelectuale fantastice, profesia de avocat fiind probabil una dintre cele mai recompensate profesii din punct de vedere intelectual. De la pregătirea strategiei unui proces, până la asistența în legătura cu o fuziune transfrontalieră, de exemplu, avocații rezolvă probleme, sunt analiști și gânditori inovatori, al căror intelect și pregătire sunt cruciale pentru o afacere de succes. Și nu în ultimul rând, avocații sunt într-o poziție unică de a putea afecta schimbarea societății, de secole fiind în centrul acesteia prin implicarea în elaborarea legislației, influențarea deciziilor instanțelor judecătorești și prin deținerea de poziții influente în funcții de conducere, atât publice, cât și private. În aceste roluri avocații pot avea un impact la cel mai înalt nivel și pot afecta schimbarea globală într-un sens pozitiv.
Cum a fost prima experiență în instanță?
În primul an de facultate regretatul Prof. Gheorghe Beleiu a organizat, în cadrul unui seminar practic de drept civil, participarea la o ședința de judecată în cadrul Judecătoriei Sectorului 6 București (care este situată foarte aproape de Facultatea de Drept). A fost o experiență șocantă, dar și foarte utilă în același timp, atunci am început să realizez diferența între imaginea ideatică pe care o ai cu privire la profesia de avocat înainte de și în timpul facultății, și realitățile pragmatice ale profesiei. Ulterior, cu ocazia primului meu job în cadrul unui cabinet individual de avocatură, am deprins abecedarul practicii în instanță, care s-a dovedit deosebit de util în cariera mea ulterioară, chiar dacă de mai bine de 17 ani profesez în domeniul corporate și M&A. Experiența în instanță a dat valențe deosebite practicii mele și m-a ajutat să înțeleg și să coordonez o tranzacție, atât din punct de vedere juridic, cât și strategic, și să fiu conștientă și atentă în permanență și la potențialele implicații litigioase ale unei tranzacții. Ca avocat specializat în fuziuni și achiziții, unul dintre obiective, este, de exemplu, de a redacta, negocia și asista în legătura cu încheierea unui contract care trebuie sa fie cat mai clar, ferm și, deci, cât mai puțin generator de dispute.
Care au fost provocarile în cadrul primului proiect de anvergură, în calitate de avocat?
Primele proiecte juridice de anvergură pe care le-am coordonat au fost pe durata colaborării mele cu firma de avocatură locală asociată KPMG România. Cu ocazia acestei colaborări de aproximativ 7 ani am avut oportunitatea de a fi consultantul principal de regulatory și business pentru o varietate extinsă de clienți, atât români, cât și internaționali, în legătura cu proiecte greenfield în România, reorganizări societare, fuziuni și achiziții, cât și restructurare post-achiziție și de conformare. A fost o experiență constructivă, firma de avocatură locală membră a rețelei KPMG Legal fiind o școală și o pepinieră de specialiști foarte bună, în care s-au format avocați care sunt astăzi pe palierele cele mai înalte ale firmelor de avocatură prezente pe piața locală, atât cu profil internațional, cât și local.
Cu această ocazie, m-am specializat într-o gamă extinsă de servicii juridice avansate, cu un accent deosebit pe domeniul afacerilor, servicii financiare și riscul asociat nerespectării reglementărilor. Și nu în ultimul rând, am avut ocazia de a colabora cu specialiști din toate domeniile de business, atât juridic, cât și fiscal, de audit și de consultanță în afaceri, ceea ce mi-a oferit posibilitatea de a aborda chestiunile juridice integrat și multidisciplinar.
Care sunt abilitățile esențiale pentru a fi un avocat de succes?
Sunt multe abilități esențiale pentru a fi un avocat de succes, dar aș menționa în primul rând perseverența, creativitatea, abilitățile personale, gândirea analitică și o bună comunicare. Perseverența nu reprezintă o cursă lungă, ci mai degrabă multe curse succesive, până și studiul pentru a deveni avocat presupune o perseverență și un angajament sporit, abilități care trebuie menținute și dezvoltate de-a lungul carierei. De asemenea, avocații de succes nu au numai o gândire logică și analitică, ci trebuie să demonstreze și o creativitate sporită în rezolvarea problemelor. Cea mai bună soluție nu este întotdeauna cea mai evidentă și în vederea depășirii obstacolelor este adesea necesar să gândești „outside the box”. Și nu în ultimul rând, avocații trebuie să aibă foarte bune abilități personale și de comunicare. Avocatura nu este o profesie abstractă, indiferent de cât de bun ești din punct de vedere tehnic, ultimamente avocații lucrează cu oameni, în numele acestora și deciziile care sunt luate afectează viața oamenilor. Avocații trebuie, deci, să aibă foarte bune abilități de comunicare, atât scrise cât și verbale, trebuie să fie buni ascultători, agreabili, convingători și să aibă capacitatea de a citi și de a înțelege oamenii.
Recent ați fost promovată Partener în cadrul CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP. Care sunt exigențele pentru a fi promovat într-o astfel de poziție onorantă?
Promovarea reprezintă o evoluție firească a activității mele profesionale, o avansare care nu a intervenit peste noapte, ci care reprezintă o încununare a unor eforturi susținute depuse de-a lungul a mai bine de 10 ani în cadru CMS, timp în care cariera mea s-a dezvoltat temeinic, pas cu pas. Unii dintre noi se nasc lideri, alții învață pe parcurs să devină astfel. Pe o piața cu o competiție acerbă, profesioniștii sunt rari și cu adevărat necesari.
Percepția imediată este că viața unui avocat este mai simplă odată ce devine partener. Este o percepție eronată. Una din sarcinile principale ale avocaților este de a factura cât mai multe ore și de a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele juridice. Ca partener, nu numai că trebuie să continui să furnizezi cantități impresionante de muncă excelentă pentru clienți, dar trebuie să și generezi și să menții relația cu clienții, să supervizezi și să dezvolți avocații asociați și personalul aferent și să participi la activitățile de business ale firmei de avocatură. Partenerii au, de asemenea, o responsabilitate față de firma de avocatură ca instituție, întrucât, în ochii publicului, ceea ce spun și ceea ce fac reflectă firma de avocatură.
Bineînțeles, promovarea vine și în contextul performanțelor CMS, a creșterii susținute pe care o înregistrăm în biroul din București, care a devenit o placă turnantă pentru practica regională a CMS, în mod special cu privire la activitatea de fuziuni și achiziții.
Și nu în ultimul rând, această promovare este specială întrucât survine în primul an după fuziunea CMS-Olswang-Nabarro, care a propulsat CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP drept a șasea firmă de avocatură din lume, ceea ce reprezintă încă un semn că fuziunea a fost un real succes.
Aveți peste 18 ani de experiență, focusul fiind pe fuziuni și achiziții. În ce moment poate primi avocatul eticheta de maestru / maestră?
Un avocat trebuie să continue să se perfecționeze, să asigure cel mai înalt nivel de pregătire profesională și să mențină nivelul competenței profesionale. În acest scop, chiar dacă are o experiență extinsă, avocatul trebuie sa-și completeze pregătirea profesională prin actualizarea cunoștințelor în domeniile în care își exercită profesia, urmând o pregătire continuă în raport cu ariile profesionale de interes.
În privința tranzacțiilor de fuziuni și achiziții, un avocat poate fi considerat „maestru/maestră” atunci când asistă și reprezintă clienți în legătură cu tranzacții complexe, multijurisdicționale, cu multipli cumpărători, care se întind pe o perioadă semnificativă de timp și în care clientul este asistat, de exemplu, cu privire la toate aspectele juridice ale proiectului incluzând, printre altele, partea de structuring, due diligence, asistență cu privire la pregătirea și negocierea documentației contractuale, obținerea acordurilor necesare de la instituțiile de reglementare și, în cele din urmă, finalizarea tranzacției.
Cum caracterizați dinamica tranzacțiilor în România?
Anul trecut a fost un an impresionant din perspectiva pieței de tranzacții, cu cel mai mare număr înregistrat din 2013, România devenind un “rising star” în regiune.
Cele mai active domenii au fost cel de Real – Estate, producţia, IT&C și serviciile financiare, România continuând să mențină interesul investitorilor germani, ai celor din Marea Britanie și Statele Unite precum și, de asemenea, să atragă un interes crescând din partea investitorilor din Asia.
Sectorul Tehnologic este, cu siguranță, unul fierbinte, care conduce activitatea de M&A în România. Țara noastră devine unul dintre cele mai bine conectate locuri din lume și gazdă a operațiunilor derulate de unele dintre cele mai mari companii de tehnologie și de comunicații din lume. Comerțul, sectorul bunurilor de consum va rămâne, de asemenea, unul important și anul acesta, la fel ca și producția și serviciile medicale.
În 2018, executivii par să aibă încredere în mediul macroeconomic, multe bănci au lichidități mari și vor să le plaseze, valoarea companiilor crește. Suntem într-o piață a vânzătorilor, piața părând să fie la un maxim istoric, în care antreprenorii români, proprietari de business-uri, se gândesc cu predilecție să vândă, iar diferența dintre așteptările vânzătorilor și oferta cumpărătorilor nu mai este așa mare.
În concluzie, există premisele unui an promițător, România părând să fie pe o bună traiectorie pentru un alt an bun pentru tranzacții în 2018, în ciuda unor probleme precum „revoluția fiscală” și supraîncălzirea economiei pe baza creșterii cererii.
Cum vedeți viitorul profesiei de avocat în contextul celei de-a patra revoluții industriale?
Cea de-a patra revoluție industrială este o revoluție în care rolul principal revine tehnologiilor „smart”. Viitorul val de inovații tehnologice, cel al obiectelor conectate, robotica, biotehnologia sau nanotehnologiile sunt aspecte ce pot provoca bulversări sociale, putând afecta, poate mai curând decât ne așteptăm, majoritatea modelelor actuale de business, de organizare socială și de guvernare.
Această revoluție ar trebui însă să creeze oportunitatea unei coeziuni și înțelegeri inter și multiculturale, care să transforme lumea într-un loc mai interconectat și cu mai puține probleme. Viitorul va aparține profesiilor și companiilor foarte agile, care vor pune accent pe colaborare, pe flexibilitatea muncii și pe noile tehnologii.
În timp ce educația va trebui probabil să se axeze pe profesiile ce se vor căuta cel mai mult, precum ingineri, matematicieni, programatori, profesii care pot ajuta cel mai mult la creșterea vitezei, cred că activitățile creative, precum și cele care implică interacțiune umană vor supraviețui (precum doctori/asistenți medicali, profesori, asistenți sociali și, nu în ultimul rând, avocați). În concluzie, chestiunea noilor tehnologii poate fi un izvor de oportunități pentru profesia de avocat.
CMS, în special, oferă oportunități de neegalat, prin posibilitatea de a combina accesul la resurse juridice vaste, oferite de colaborarea cu cei peste 1.000 de parteneri din rețeaua sa internațională, alături de o echipă unită și într-o cultură organizațională modernă, care pune accentul pe inovație și tehnologie.