INTERVIU Oana Munteanu-Jipescu, Managing Partner MDM Legal: Semnalele pieței arată că nu este criză în real-estate

Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief

Pentru că suntem la final de an, vă rog să ne spuneți cum a arătat anul 2019 pentru societatea MDM Legal?

A fost un an bun, dar, fiind optimisti, consideram ca a fost mai putin bun decat va fi 2020

Care au fost principalele mandate primite de MDM Legal în aria de practică real-estate?

Practica noastra de real estate s-a concentrat in principal pe proiecte in domeniul retail, agricultura, insa si pe proiecte rezidentiale. Am asistat clienti in legatura cu achizitia de terenuri pe care urmeaza sa se dezvolte parcuri de retail, in diferite zone ale tarii, in cooperare cu jucatori-cheie din zona de supermarket-uri / hypermarket-uri. De asemenea, am asistat clienti care activeaza in domeniul agriculturii, in tranzactii complexe care au implicat atat achizitii imobiliare, cat si achizitii de parti sociale (combinatii de „asset deals” si „share deals”), in vederea preluarii si continuarii activitatii unor ferme agricole din partea de sud a tarii. In ceea ce priveste practica din domeniul rezidential, am continuat sa acordam asistenta unor dezvoltatori imobiliari care au finalizat ansambluri rezidentiale in anii trecuti si care se afla in stadiul de vanzare a unitatilor respective.

Cum vedeti piata de real-estate din România, respectiv evoluția acesteia în 2019 și ce perspective vedeți pentru 2020?

Conform analizelor publicate de consultanti specializati, numarul tranzactiilor imobiliare a revenit pe crestere de la jumatatea anului 2019, dupa ce anterior se inregistrase o scadere. De asemenea, s-a inregistrat o crestere semnificativa in domeniul activitatii de constructii, in ceea ce priveste volumul acestora. Aceeasi tendinta am observat-o si noi, in practica noastra, in special in ceea ce priveste domeniul de retail, precum si in zona de agricultura, clientii fiind interesati in continuare de extinderea activitatilor in aceste arii.

Se prefigurează semnele unei noi crize în piața de real-estate?

Din semnalele de pe piata din momentul prezent, indraznim sa avem optimismul sa spunem ca nu suntem in pragul unei noi crize, si avem incredere ca tendinta de crestere se va mentine si in anul urmator, cel putin.

Care sunt principalele provocări pe care le întâmpină avocații implicați în tranzacții real-estate?

Provocarile sunt din cele mai diverse, de la partea de negociere a termenilor si conditiilor unei tranzactii, in special in cazul proiectelor complexe cand se trateaza cu mai multi proprietari in vederea achizitiei mai multor imobile, si pana la partea de transpunere in forma juridica a intelegerilor comerciale incheiate de client cu vanzatorul / vanzatorii. De asemenea, in practica ni s-a intamplat sa fie dificil sa obtinem documentatia necesara pentru due diligence, avand in vedere ca uneori proprietarii nu sunt in posesia tuturor documentelor, uneori acestea se regasesc in arhivele notarilor publici, iar alteori sunt necesare rectificari sau masuri de precautie suplimentare pentru cumparatori, precum asigurarile de titlu.

Cum vedeți colaborarea avocat – specialist în urbanism?

Am avut ocazia sa colaboram cu specialisti in urbanism, insa de regula clientii nostri, avand o practica extinsa si de lunga-durata in domeniul real estate, au deja colaborari directe cu expertii din domeniul tehnic / de urbanism, iar interventiile noastre se refera in principal la revizuirea si interpretarea prevederilor legislative in domeniu.

Este piața de avocatură din România conectată la marile tendințe globale din real-estate?

Suntem de parere ca adaptarea la tendintele globale din real-estate trebuie sa tina cont de particularitatile locale ale pietei din Romania. In special in ceea ce priveste domeniul rezidential, in Romania se prefera achizitia de locuinte (apartamente si/sau case), spre deosebire de alte state din Europa unde cetatenii prefera inchirierea locuintelor. De asemenea, in domeniul agriculturii, in prezent piata este in curs de consolidare si inca exista oportunitati pentru investitori, ceea ce permite inca dezvoltarea practicii in acest domeniu.

Cum vedeți mixul avocatură – tehnologie? Care este opinia dumneavoastră în privința viitorului profesiei de avocat în contextul celei de-a patra revoluții industriale?

Intr-o lume dominata de supercomputere, roboti inteligenti, masini care se conduc singure si alte procese automatizate, profesia de avocat este intr-o continua schimbare, insa in niciun caz nu va disparea. Factorul uman ramane relevant si esential, asistat de noile tehnologii, care permit o conectivitate sporita precum si o comunicare mai eficienta. Suntem de parere ca legatura directa cu clientul este foarte importanta, iar avocatii nostri se straduiesc constant sa asigure si sa imbunatateasca relatiile cu reprezentantii clientilor nostri. Desi teleconferintele si emailul asigura o comunicare eficienta cu clientii, consideram ca si intalnirile directe au un rol important in mentinerea raportului client-avocat.

Ce planuri are societatea MDM Legal pentru anul 2020?

Pentru anul urmator, avem in vedere consolidarea practicii noastre, atat din punctul de vedere al domeniilor de activitate, cat si din punctul de vedere al relatiei cu clientii, care asa cum am spus, este esentiala pentru noi. De asemenea, intentionam sa crestem echipa de avocati, pentru a ne permite sa ne extindem activitatea, atat in domeniile curente de practica, precum si in alte domenii.