INTERVIU Marina Argatu, junior associate JGV și Asociații – internship la un cabinet de avocatură din Milano

Ce te-a făcut să aplici pentru o bursă Erasmus în Italia?

Totul a plecat din liceu, când am vizitat pentru prima dată Italia. Știam că o să urmez facultatea de Drept, fiind și o pasionată de limbă latină și cultura romană mi-am făcut o promisiune să revin și să studiez în leagănul civilizației și al dreptului.

Zis și făcut, în timpul programului de master am aplicat pentru o bursă de practică Erasmus.

Procedura în sine este puțin dificilă, întrucât trebuie să convingi un avocat dintr-o țară europeană (în cazul meu Italia) să te accepte ca intern în biroul lui pentru câteva luni, obligându-se să te îndrume în descoperirea sistemului de drept în care el lucrează.

Eu am trimis peste 2000 de e-mailuri, am discutat cu tot felul de oameni unii mai sceptici, alții mai prietenoși până când am găsit persoana potrivită. Nu a fost tocmai ușor, dar m-a pregătit pentru ceea ce a urmat după admiterea în Barou, căutarea unei firme de avocatură, interviurile.

De ce ai ales să faci practică într-un cabinet de avocatura din Milano?

Milano a fost prima și singura alegere din prisma oportunităților pe care le conferă, a dezvoltării economice imense fiind considerată și capitala economică a Italiei.

Din punctul de vedere al avocaturii, Milano a fost alegerea perfectă  întrucât am avut o plajă largă de posibilități, specializările  firmelor de avocatură fiind vaste.

De ce ai ales Modena pentru a studia în timpul programului de masterat?

Întrucât din anul trei de facultate m-am îndrăgostit iremediabil de dreptul proprietății intelectuale și doream să aprofundez noțiunile chiar din tărâmul de origine al  indicațiilor geografice și al denumirilor de origine am decis să urmez cursurile Facultății de Drept din Modena și Reggio Emilia.

Universitatea din Modena și Reggio Emilia, nu numai că este una dintre cele mai vechi din Europa, dar biblioteca juridică cuprinde autori și titluri unice în lume.

Ce diferențe ai sesizat între avocatura din Italia și cea de aici?

Ei bine, de la prima întâlnire cu avocatul îndrumător, acesta m-a întrebat dacă am venit să văd cum ,,nu funcționează sistemul juridic în Italia”. Desigur, nemulțumirile privitoare la organizarea și funcționarea sistemului judiciar sunt general valabile.

Prima diferență sesizată a fost aceea a digitalizării, încă din anul 2016 citațiile, comunicările între avocați și dosarul cauzei erau transmise electronic. Astfel, pe parcursul internshipului nu am luat parte la veșnica studierea a dosarului, care chiar și în anul 2020 pe timp de pandemie se practică în România.

O altă diferență este aceea a poziției reprezentantului Ministerului Public în procesele penale. La procesele la care am participat, avocatul și reprezentantul Ministerului Public plecau de pe poziția de egalitate, atât din punctul de vedere al așezării în sala de judecată, cât și din punctul de vedere al tratamentului acordat de instanță.

Am asistat la negocierile purtate între avocat și reprezentantul Ministerului Public, înainte de a intra în fața instanței, aceștia au găsit cea mai bună soluție și au prezentat-o judecătorului.

A fost plăcut să asist la genul acesta de conlucrare profesională, bazată pe egalitate și respect reciproc.

Ce oportunități ți-au oferit aceste schimburi de experiență?

Consider că fiecare experiență din viața noastră are rolul de a ne pregăti pentru viitor. Astfel, internshipul din Milano mi-a oferit un alt punct de vedere asupra avocaturii. Am înțeles faptul că noi avocații putem fi schimbarea pe care o dorim în sistemul de justiție, prin muncă, perseverență și respect, ne putem crea mediul ideal de muncă.

Zilele petrecute în biroul de avocatură, în sălile Tribunalului din Milano m-au ajutat să-mi creez prima imagine a ceea ce înseamnă avocatura, care este modalitatea de  comunicare cu clienții, soluționare a unui caz sau relaționare cu instituțiile judiciare.

Astfel, pe lângă inedita experiență personală câștigată, acest stagiu de practică a fost factorul decident în alegerea profesiei de avocat.

În ceea ce privește stagiul de studiu efectuat la Facultatea de drept din Modena, acesta nu doar că mi-a conturat teza de disertație, ci, în cadrul cursurilor urmate, am reușit să-mi formez o vedere de ansamblu asupra dreptului privat și public italian, precum și asupra diferențelor dintre legislația italiană si cea română.

Cum ai descrie experiența Erasmus dincolo de latura ei academică?

Am locuit în campus alături de ceilalți studenți, colegele de apartament mi-au devenit prietene, avem și acum o strânsă legătură.

Printre cele mai interesante experiențe au fost vizitarea unei fabrici de oțet balsamic, degustarea diverselor sortimente de oțet balsamic, inclusiv a celui de 100 de ani pentru care Modena este cunoscută în toată lumea, vizitarea muzeului de mașini a faimoasei companii Ferrari, precum și a multiplelor castele din Modena și împrejurimi,

Un sfat pentru studenții de azi, stagiarii de mâine?!

Faceți ceea ce vă face fericiți și nu veți munci o zi în viața voastră” spunea Confucius, dar pentru a ajunge acolo trebuie să aflați ce vă împlinește, nu puteți face acest lucru decât prin descoperirea lumii și a sinelui.

Aceste două noțiuni sunt interdependente, nu ne putem cunoaște cu adevărat până nu suntem puși în anumite situații (limită), fără cunoașterea lumii, sinele rămâne și el cunoscut în mod limitat, niciodată pe deplin.

Pentru mine aceste experiențe nu au avut rezultatul imediat de a mă ajuta în descoperirea unui alt sistem de drept sau a altor proceduri judiciare, ci de a mă forma profesional, de a mă ajuta să-mi cunosc limitele și aptitudinile, de a-mi dezvolta capacitatea de sinteză și analiză și de ce nu de a mă ajuta să relaționez mai deschis cu cei din jurul meu.

Astfel, toate aceste experiențe m-au pregătit într-un fel sau altul pentru  activitatea pe care o desfășor astăzi.