Interviu Larisa Roșu, avocat JGV & Asociații: ,,Avocatura este o profesie plină de provocări. Dinamismul și creativitatea pe care le implică mă determină să iubesc și mai mult ceea ce fac.”

JGV Asociatii

Dacă ar trebui să te descrii, ca avocat, într-o singură frază, cum ar suna aceasta?

Consider că sunt un avocat responsabil, ambițios, creativ și empatic.

Când ai decis să devii avocat și de ce?

Trebuie să recunosc că avocatura nu a reprezentat principala mea opțiune. Pe tot parcursul celor 4 ani de facultate am urmărit și m-am pregătit pentru admiterea la INM, însă nereușita promovării examenului de admitere m-a făcut să îmi îndrept atenția către avocatură. După admiterea în avocatură și după practicarea acesteia, am reușit să îi descopăr frumusețea. Astfel, cred că în cazul meu profesia de avocat a fost mai degrabă o întâmplare si nu neapărat un vis.

Ce iubești cel mai mult la profesia ta?

Profesia de avocat este una plină de provocări. Apar întotdeauna noi provocări, noi obiective de atins. Cred că dinamismul și creativitatea pe care le implică această profesie sunt cele care mă atrag și care mă fac să simt că iubesc ceea ce fac.

Ce a însemnat tine primul proces câștigat în instanța?

Consider că un proces câștigat în instanță vine întotdeauna ca o încununare a efortului depus pentru a obține acest rezultat. Primul proces câștigat în instanță a însemnat o confirmare a faptului că demersurile efectuate nu au fost în zadar.

Care a fost cea mai mare provocare profesională de până acum?

Profesia de avocat în sine reprezintă o provocare, deoarece fiecare caz are particularitățile sale. Pentru omul din fața ta problema pe care ți-o expune este cea mai importantă și așteaptă de la tine soluția cea mai avantajoasă pentru el, astfel că în fiecare dosar există un obiectiv care trebuie atins.

Cât de importantă este echipa din care faci parte și cât valorează experiența individuală în profesia de avocat?

Pot spune că sunt norocoasă ca fac parte dintr-o echipă de profesioniști, într-un mediu în care spiritul de echipă, comunicarea si împărtășirea de informații sunt adevărate principii călăuzitoare. Schimbul continuu de informații și idei, dar și posibilitatea de a învăța din experiența profesională a colegilor mei contribuie în mod pozitiv la dezvoltarea mea profesională. În ceea ce privește experiența individuală, consider ca aceasta are o importanță covârșitoare în profesia de avocat, o echipă performantă formându-se ca urmare a aportului individual de cunoștințe și experiențe deținute de fiecare membru în parte.

Avocatura este o profesie liberală. Te trezești la ce oră vrei, muncești când vrei, ai concediu cât vrei… Sau cum e mai exact?

Într-adevăr avocatura este o profesie liberală, însă lucrurile nu stau chiar așa. Această libertate pe care ți-o oferă profesia de avocat vine la pachet cu responsabilitatea de a-ți îndeplini când și cum trebuie obligațiile pe care ți le-ai asumat.

Ce îți place să faci când nu ești la birou ori în instanță?

Timpul liber îmi place sa mi-l petrec alături de familia mea. Îmi place sa merg la teatru sau la cinema. Călătoriile în natură ocupă însă primul loc în ceea ce privește activitățile pe care prefer să le fac în timpul liber. Îmi place să merg în locuri în care civilizația uman nu și-a lăsat prea mult amprenta, acolo unde poți asculta în liniște cântecul naturii, iar agitația orașului nu își găsește loc.

Unde ți-ar plăcea să ajungi, în lumea asta mare?

Mi-ar plăcea să văd Marele Canion al Arizonei.

Îți place să citești? Ce ne-ai recomanda? Știu ca mulți avocați sunt pasionați de istorie ori de beletristica de acțiune, de psihologie…

Da, îmi place să citesc și o fac ori de câte ori am ocazia. Îmi plac cărțile cu tema istorică, dar și cărțile de dezvoltare personală. Nicolae Iorga spunea că ,,un popor care nu își cunoaște istoria și eroii e ca un copil care nu își cunoaște părinții”. Pasiunea mea pentru cărțile cu temă istorică s-a născut tocmai din dorința de a cunoaște cât mai multe despre țara în care n-am născut și am ales să trăiesc. În ceea ce privește pasiunea pentru cărțile de dezvoltare personală, aceasta s-a născut din dorința de a deveni în fiecare zi o versiune mai bună a mea, iar aceste lecturi mă ajută să-mi ating acest țel.

Cât de importantă e cultura generală pentru cineva care își alege să profeseze în acest domeniu?

Cred ca este foarte importantă, deoarece în domeniul dreptului ești pus în fața unor situații care derivă din toate domeniile.

Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum în viață și de la cine?

Cele mai bune sfaturi le-am primit întotdeauna de la părinții mei. Ei m-au sprijinit întotdeauna în ceea ce mi-am propus. Dacă mă refer strict la activitatea profesională, țin întotdeauna cont de sfatul tatălui meu: ,,Fii cea mai bună în ceea ce faci!