Modificările recente ale legislației fiscale au amplificat confuzia și dificultățile de conformare, creând riscuri financiare și administrative, întrucât schimbările frecvente din acest domeniu au lăsat mulți contribuabili nepregătiți și neliniștiți în fața noilor reglementări. În plus, aceste schimbări și interpretările variate ale normelor fiscale au dus la o jurisprudență contradictorie la nivel național, contribuind astfel la confuzia generală a contribuabililor, iar autoritățile fiscale se confruntă cu dificultăți în aplicarea uniformă a legislației. În acest context, rolul avocatului devine indispensabil, oferindu-le clienților ghidajul necesar pentru a naviga prin acest labirint legislativ în continuă schimbare. Nu în ultimul rând, inteligența artificială nu va putea înlocui munca de avocat, pentru că îi lipsește abilitate de a „simți” contextul uman al unui caz, a declarat Adelin DAVID, Avocat Coordonator la societatea civilă de avocați DAVID, AVRĂMIȚĂ și ASOCIAȚII, într-un interviu acordat pentru legalmarketing.ro.
Considerați că modificările recente ale legislației fiscale și administrative vor duce la o creștere a abuzurilor din partea autorităților fiscale? Care sunt riscurile legate de o astfel de evoluție?
Riscurile legate de schimbarea continuă a legislației fiscale sunt multiple și includ incertitudinea privind aplicarea și interpretarea reglementărilor, potențialele sancțiuni administrative sau financiare, riscul de erori în raportările fiscale, dar și riscul de a fi supus unor investigații fiscale sau chiar acuzații de evaziune fiscală.
De asemenea, modificările frecvente ale legislației pot crea o situație de instabilitate, iar contribuabilii se pot afla într-o poziție în care nu pot anticipa cu certitudine obligațiile fiscale, ceea ce poate duce la erori de calcul și la neconformități care afectează imaginea și activitatea acestora. Modificările recente ale legislației fiscale au amplificat confuzia și dificultățile de conformare, generând riscuri financiare și administrative.
Ca avocați, este rolul nostru să oferim sfaturi și soluții viabile pentru a proteja interesele clienților și a minimiza impactul riscurilor. Instabilitatea legislației poate duce la neconformități, afectând activitatea contribuabililor.
Preconizați o creștere semnificativă a litigiilor în ceea ce privește deciziile de impunere emise de ANAF? Cum se va reflecta acest lucru în activitatea cabinetului?
Consider că stricto sensu preconizarea creșterii semnificative a litigiilor depășește aria profesională a unui avocat, însă ceea ce pot puncta în acest moment este reprezentat de faptul că modificările în domeniul fiscal au devenit din ce în ce mai dese și pot crea confuzii pentru contribuabilii care nu sunt întotdeauna la curent cu aceste reglementări.
În aceeași ordine de idei, în contextul crizei economice și al presiunii autorităților de a colecta cât mai multe venituri, acestea devin din ce în ce mai active în impunerea taxelor și efectuarea de controale. Prin urmare, având în vedere contextul juridic actual în care autoritățile competente sunt din ce în ce mai determinate să aplice măsuri mai ferme și mai detaliate, există de asemenea, posibilitatea contribuabililor de a contesta deciziile de impunere atât printr-o procedură administrativă, cât și prin acțiuni în instanță.
În ceea ce privește litigiile potențial a fi generate de deciziile de impunere emise de autorități, societatea noastră de avocați este în măsură a le gestiona cu succes, având în vedere experiența vastă în domeniu care ne permite să oferim soluții complete și eficiente.
Ce strategii considerați că vor deveni esențiale în combaterea impunerii abuzive a taxelor și cum va influența acest lucru practica profesională a unui avocat din domeniul fiscal?
Desigur, atunci când vorbim despre strategii, în primul rând trebuie să existe o preocupare a contribuabilului în sensul informării asupra reglementărilor și noilor modificări, realizabilă doar printr-o strânsă colaborare cu specialiști în domeniu, precum este avocatul, expertul contabil etc.
În aceeași ordine de idei, țin să evidențiez faptul că tocmai această misiune a noastră, a avocaților, are un rol crucial în implementarea și eficientizarea strategiilor de combatere a impunerii abuzive.
De asemenea, din cauza schimbărilor frecvente în domeniul fiscal, dar și a interpretărilor diferite privind normele fiscale, acest aspect a generat jurisprudență contradictorie la nivel național, care a condus la confuzia contribuabilului, iar autoritățile fiscale au ajuns să întâmpine dificultăți în aplicarea uniformă a legislației.
Prin urmare, dacă vorbim despre strategii în combaterea impunerii abuzive a taxelor, apreciez că soluția rezidă în a realiza o riguroasă analiză a elementelor de noutate legislativă, o pregătire pe măsură a metodelor legale de a descuraja astfel de practici și, în final, necesitatea de a elimina orice aparență de compromis în demersul nostru de a proteja contribuabilii cinstiți.
Cum vedeți rolul unui avocat în protejarea drepturilor contribuabililor în fața ANAF și în lupta împotriva abuzurilor fiscale?
Avocatul joacă un rol esențial în protejarea drepturilor fiscale ale contribuabililor, intervenind preventiv pentru a evita abuzurile și încălcările normelor fiscale, și totodată are aptitudinea de a asigura respectarea drepturilor contribuabililor garantate de legislația fiscală națională și cea europeană.
Prin consilierea acordată, avocatul informează contribuabilul cu privire la obligațiile și drepturile sale în domeniul fiscal, anticipând riscurile în relația cu autoritățile fiscale. Acesta contribuie la dezvoltarea unor strategii ce minimizează riscurile de neconformitate fiscală și protejează clientul de sancțiuni sau abuzuri administrative.
În ce mod inteligența artificială influențează deja sectorul juridic și cum se pregătește firma dvs. pentru această schimbare?
Inteligența artificială a adus rapid avantaje, precum eficientizarea activității de studiu legislativ și al jurisprudenței, reducerea costurilor, dar și provocări în domeniul juridic, unde impactul său nu este încă pe deplin clar.
Sectorul juridic evoluează constant, cu aplicații inovative care sprijină activitatea în domeniul juridic. Deși există provocări, suntem încrezători că progresul tehnologic va transforma pozitiv practica juridică, aducând beneficii clienților și profesioniștilor din domeniu.
Factorul uman nu va dispărea în domeniul juridic, chiar și în contextul avansului rapid al inteligenței artificiale; remarcăm faptul că în alte domenii inteligența artificială are un rol activ și preponderent, însă în sectorul juridic apreciem că rolul profesionistului este și va rămâne de neînlocuit.
Empatia, esențială în procesul decizional juridic, este un atribut exclusiv uman. Actorii din lumea juridică trebuie să fie capabili să înțeleagă nu doar faptele dintr-un caz, ci și motivațiile, sentimentele și nevoile părților implicate. Această abilitate de a „simți” contextul uman al unui caz permite luarea unor decizii mai echitabile, care reflectă nu doar litera legii, ci și spiritul acesteia.
Mai mult, inteligența artificială nu poate lua în considerare variabilele subtile, cum ar fi cultura, istoricul personal sau dinamica relațiilor interumane, care sunt esențiale în evaluarea unui caz juridic. De asemenea, în multe situații, este necesar un grad de flexibilitate și judecată morală pe care doar un om îl poate oferi.