Interviu exclusiv: Gabriel Biriș, Co Managing Partner – Biriș Goran SPARL – Majoratul unei cariere de succes

Interviu oferit echipei Legal Marketing de către Gabriel Biriș, Co Managing Partner – Biriș Goran SPARL

Domnule Biriș, pe 11 Aprilie 2024, societatea pe care ați fondat-o a împlinit frumoasa vârstă de 18 ani. Știm că de obicei este un secret însă, ce dorință v-ați pus?

Nu mi-am pus nicio dorință în mod special. În fiecare moment din activitatea profesională îmi doresc însă, să fim cât mai buni posibil, atât la nivel personal, cât și în ceea ce privește munca în echipa Biriș Goran. Să menținem încrederea clienților vechi și să câștigăm încrederea unora noi. De asemenea, să menținem încrederea colegilor noștri vechi pentru direcția în care mergem, ca fiind una bună și solidă, ca de altfel să reușim să câștigăm încrederea generației noi care să ne devină colegi. Da, avem și obiective financiare, dar nu e niciodată doar despre bani. Cel puțin nu la noi.

Drumul spre succes nu este unul deloc simplu. Anul în curs v-a reconfirmat poziția de lideri în topul Chambers Europe 2024. Care a fost cel mai important moment care v-a definit activitatea în acești 18 ani?

În mod sigur nu a fost niciun moment care să poată fi considerat cel mai important, altul decât, evident, momentul în care am decis să fondăm Biriș Goran. Eu cred că avocatura de business nu este un sprint, ci o asemăn mai degrabă cu un maraton – cu suișuri și coborâșuri, cu plusuri și minusuri. Un maraton pe parcursul căruia cea mai importantă aptitudine devine reziliența și încrederea în sine. Un maraton mai special, așa – pe echipe, pentru că în avocatura de business echipa contează enorm.

Afirmați de curând că perspectivele privind domeniul fiscal românesc nu sunt deloc optimiste. Ce e drept, este posibil ca și noi, ca cetățeni, să alimentăm această “autoritate în topul celor mai proști colectori fiscali din Europa”. Dar vă întrebăm, în ce mână stă de fapt puterea și cum noi, ca și contribuabili, putem să ne spunem mai răspicat opinia? Sau o putem spune, însă nu ajunge la urechile potrivite?

Așa este, perspectivele nu sunt optimiste, deși eu, unul, rămân optimist. Și rămân așa pentru că știu cât de simplu se poate face corecție, dacă se vrea. Și fac tot ce pot ca să se și vrea.

Vina pentru statutul menționat de dvs între ghilimele aparține în mod exclusiv decidenților politici, care pur și simplu nu vor să părăsim acest nedorit (de noi, nu de ei) loc în coada clasamentului. Vina noastră poate fi cel mult aceea de a nu vorbi public despre probleme, ca să putem genera presiunea necesară adoptării soluțiilor corecte.

Vă spun despre un lucru observat în cele 9 luni cât am fost secretar de stat și m-am perindat prin multe birouri ale colegilor demnitari. În fiecare birou este un televizor mare, care funcționeaza tot timpul (între noi fie vorba, cum s-or putea concentra la ce au de făcut, nu-mi dau seama) pe unul sau altul din canalele „de știri”, canale care numai de știri nu sunt, fiecare având propria agendă. Din păcate, de multe ori așa se și formează decizia politică, în funcție de ce aud ei că „vrea lumea”, la știri… Nu avem cum să fim auziți dacă nu ne exprimăm, de preferință cât mai public.

Implicarea dumneavoastră în diverse apariții publice susține o conștientizare a situației actuale. Totuși, putem să zărim o luminiță la capătul tunelului, în contextul de mai sus?

Mă bucur că ați observat acest lucru! Eu știu că există ditamai lumina la capătul tunelului și încerc să arăt cum putem ajunge la ea. Cred că cei 29 de ani de experiență, din care 11 în firme multinaționale de top și 18 în antreprenoriat (în profesia mea) îmi dau oarecare credibilitate, pe care încerc să o folosesc și în acest scop.

Din păcate însă, luminița pe care o vedem acum nu e capătul tunelului, ci chiar trenul.

Dacă ar fi să înființați acum ceea în urmă cu 18 ani ați realizat, ați mai avea același curaj?

Dacă acum 18 ani mai întârziam 3 zile decizia, nu știu dacă aș mai fi avut curajul să o iau. De ce? Pentru că exact la 3 zile dupa ce mi-am dat demisia și ne-am apucat să înființăm Biriș Goran, am aflat că voi avea primul copil (care și el face majoratul, ca un fapt mai puțin cunoscut). Nu știi ce decizii poți lua în diverse etape ale vieții. Vârsta nu e însă o problemă, anul trecut am decis să deschid un nou capitol în viașa profesională, înființând The Tax Institute – primul think tank dedicat fiscalității, cu scopul de a determina, pas cu pas, politici publice bazate de studii și interpretarea experților, nu pe impresii și opinii.