INTERVIU cu Roxana Murariu, Avocat Asociat JGV: „Avocatura este manifestarea liberă a unei stări de spirit. Este singura profesie juridică ce permite celui care o exercită, într-o stare de libertate bine înțeleasă, să fie un creator”

De ce ai ales roba?

Am ales avocatura într-un mod natural, instinctiv, cel mai probabil, dintr-o manifestare a unei dorințe interioare de dreptate și echitate. Avocatura este manifestarea liberă a unei stări de spirit.

Dacă ar trebui să te descrii, ca avocat, într-o singură frază, cum ar suna aceasta?

Mă consider un avocat implicat, motivat, conștiincios, căutător de dreptate.

Ce iubești cel mai mult la profesia ta și ce anume ai schimba totuși la ea?

Iubesc avocatura pentru libertatea pe care mi-o conferă și pentru provocările pe care mi le pune înainte. Totuși, ceea ce aș schimba ar fi ritmul deosebit de alert în care se derulează toate activitățile profesionale, care adeseori aduce o anumită încărcătură emoțională și se răsfrânge negativ asupra individului.

Care a fost cea mai mare provocare profesională de până acum?

Desființarea unei soluții de clasare într-un dosar penal ce a avut ca obiect uciderea din culpă a unei persoane care circula regulamentar pe trotuarul dintr-o localitate, fiind lovit în acest timp de un autoturism. În ciuda acestor date concrete, șoferița a fost găsită nevinovată de producerea accidentului rutier, raționamentul juridic al organelor de urmărire penală fiind emis cu sfidarea unui amplu probatoriu din dosarul penal.

Cât de importantă este echipa din care faci parte și cât valorează experiența individuală în profesia de avocat?

Aș spune că experiența colectivă, dobândită în sânul unei echipe de avocați, pune bazele avocatului de mâine. Simplul fapt al nevoii de a parcurge perioada stagiaturii, este o dovadă în plus că avocatura se învață empiric, prin observare și asumare de cunoștințe, date, raționamente și principii. Experiența individuală va fi cea care va defini, într-un final, avocatul – ca jurist și ca om – fiind o experiență cu totul necesară pentru evoluție și performanță personale. Redus la esență, avocatul trebuie să fie, în primul rând, un bun profesionist, analizat în mod separat de grupul profesional din care face parte, iar dacă această condiție este îndeplinită, beneficiile cunoștințelor sale se vor răsfrânge și asupra grupului profesional, moment în care vom asista, de fapt, la o evoluție colectivă, ceea ce este cu adevărat o realizare.

Cum e să profesezi într-o societate cu peste 40 de avocați?

Să profesezi într-o echipă numeroasă aduce multiple beneficii. Dincolo de cazuistica diversă și vastă cu care ai de-a face și care te provoacă în permanență să te autodepășești, ai șansa să înveți, să recunoști performanțele, să performezi la rândul tău. Relațiile sociale care se creează în sânul unei echipe mari sunt aducătoare de satisfacții, ca și încoronare a conexiunilor profesionale specifice care se stabilesc între membrii unei echipe.

Avocatura e o profesie liberală. Te trezești la ce oră vrei, muncești când vrei, ai concediu cât vrei… Sau cum e mai exact?

Avocatura este sinonimul libertății – neapărat – corect înțelese. Avocatul (s.n. responsabil) devine propriul său ,,șef” , motiv pentru care nu își va permite să facă rabat de la regulile și principiile după care își exercită munca în general. În concluzie, caracterul autodidact al avocatului și loialitatea sa față de oamenii în fața cărora și-a asumat angajamentele, sunt două dintre trăsăturile esențiale care ar trebui să fie repere în această profesie.

Și totuși puținul timp liber cum îl gestionezi?

Timpul liber îl petrec alături de oamenii dragi mie, de familie, de prieteni și, mereu, o mică parte din acesta, mi-l aloc mie personal, pentru a avea parte de activități care mă bucură: cititul unei cărți, participarea la un concert sau la o piesă de teatru, vizionarea unui film etc.

Dacă nu ar fi fost avocatura, ar fi fost…

Jurnalismul.

Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum în viață și de la cine?

Să mă bazez întotdeauna, în ceea ce voi face, pe forțele proprii și orice s-ar întâmpla, să îmi păstrez demnitatea și curajul de a merge înainte. Sunt sfaturile pe care le-am primit de la tatăl meu.


Avocat din anul 2013, Roxana Murariu s-a alăturat echipei JGV din Timișoara în urmă cu doi ani. Roxana Este absolventa Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Drept si a unui program de masterat în Dreptul Afacerilor.