Interviu cu Denisa Tărăsescu, JGV și Asociații: „Printre valorile căutate și apreciate de echipă se numără: motivația, capacitatea de a relaționa, cunoștințele profesionale, dar mai ales calitatea umană”

Cum ai ajuns să faci parte din această echipă?  

Am ales JGV și Asociații din dorința de a face o schimbare în cariera mea profesională și de a lucra alături de o echipă dispusă să îmi ofere oportunități de dezvoltare personală și profesională.

Începusem să urmăresc anunțurile de recrutare în domeniul carierelor juridice și mi-a atras atenția oferta societății JGV și Asociații, care era în cautare de avocați stagiari. Documentându-mă despre echipă, aria de practică, dar și despre principalele responsabilități și cerințe de recrutare, am considerat că ar putea fi oportunitatea pe care o așteptam.

În  opinia mea, bazele solide ale avocaturii se clădesc încă din perioada mentoratului, iar existenţa unei dorinţe de formare profesională la un nivel calitativ al actului profesional, a fost motivul determinant pentru care am ales JGV & Asociaţii.

În cadrul unei societăţi de avocatură cu o vechime de 15 ani, exercitarea profesiei de avocat se realizează într-un mediu organizat de norme şi proceduri interne generale. Spețele sunt abordate profesionist şi analizate împreună cu avocaţi specializaţi în fiecare materie, astfel încât orice avocat stagiar, aflat la început de drum, se va descurca mult mai uşor în obţinerea rezultatelor dorite.

Care a fost cea mai mare provocare în cadrul interviurilor de angajare?

Aș putea să amintesc chiar și faptul că înainte de primul interviul susținut la JGV și Asociații am avut o cauză în instanță, iar prima provocare a fost să-l conving pe judecător să-mi analizeze dosarul cu prioritate, astfel încât să ajung în timp util la întâlnirea cu echipa din care fac acum parte. Cu toate acestea, odată ce am ajuns și interviul a început, pot spune că cea mai mare provocare a fost aceea de a-mi ,,citi” interlocutorii, de a-mi da seama cu rapiditate de așteptările pe care aceștia le au, de a mă prezenta cât mai bine și de a-i convinge că merit poziția de avocat colaborator al JGV si Asociații.

Cum ți s-au părut cerințele de recrutare? Dar interviul în sine?

Cerințele de recrutare s-au raportat la nivelul unor avocați stagiari, în curs de formare, cu un nivel de experiență optim pentru o integrare potrivită în cadrul societății de avocatură, sub toate aspectele.

Încă de la început, am fost surprinsă să constat că printre valorile căutate și apreciate în cadrul interviului s-au regăsit: motivația, capacitatea de a relaționa, cunoștințele profesionale, dar și calitatea umană.  

Sigur că, în căutarea acestor valori, au fost analizate și aspecte complexe ale profilului personal al unui avocat stagiar, precum modalitatea de gândire, atenția la detalii, capacitatea de argumentare, dar și logica juridică.

Am remarcat însă că o atenție sporită a fost acordată calității umane, capacității de înțelegere a problemelor clientului dincolo de executarea fidelă a unui mandat în cadrul legii, dar și a echilibrului determinat de aspectele ce țin de viața privată, care contribuie în mod substanțial la succesul în profesie.

Cum ai perceput tu diferența dintre teorie și practică?

Consider că există o bază teoretică pentru orice situație practică. Cu toate acestea, granița dintre cele două noțiuni este, adesea, delimitată foarte clar. În teorie nu pot fi explicate toate împrejurările care pot interveni în practică și nici nu se găsesc mereu răspunsurile la situațiile ce implică o complexitate atipică, dar întotdeauna va exista o rezolvare practică pentru orice aspect procedural nenormat.

Trecerea de la teorie la practică s-a produs destul de brusc și a reprezentat o serie de provocări încă de la început, de la redactarea cererilor de chemare în judecată și a întâmpinărilor, până la susținerea concluziilor pe fond în fața instanței și a întâlnirilor cu clienții.

Diferența dintre teorie și practică am perceput-o ca pe o provocare de a găsi soluții practice la problemele pe care le întâlneam, la nivel general, în tratatele și cursurile de la facultate. În practică, spețele sunt de o complexitate sporită, problemele clienților sunt diferite și cu aspecte particulare, context în care este necesar să ai o bază teoretică solidă.

Au existat momente în practică în care mi-am pus problema faptului că situația confruntată nu a mai fost întâlnită în teorie, însă totul pornește de la înțelegerea situației de fapt și de la identificarea problemei de drept.

Astfel, având în spate bazele solide ale unei teorii, am reușit să îmi dau seama unde trebuie să caut pentru a identifica cea mai bună soluție.

Cum ai descrie debutul tău în avocatură? Ce sfat ai da studenților la drept?

Am debutat în avocatură cu mult entuziasm, curaj și cu o dorință de perfecționare continuă, în cadrul unui cabinet individual de avocat. Eram fascinată de faptul că profesia pe care o alesesem aducea ceva interesant în fiecare zi, datorită diversității cauzelor cu care se putea confrunta un avocat.

Debutul a însemnat familiarizarea cu toate aspectele administrative ale instanțelor, învingerea temerilor de a vorbi în fața unui judecător, dar și stăpânirea emoțiilor atunci când deveneam confidenta problemelor unui client.

Privind în urmă, am convingerea că fiecare experiență pe care am avut-o la începutul carierei, a contribuit la formarea unor linii directoare în profesia pe care am ales-o.

Sfatul meu pentru studenții de la Drept este să se bucure cât mai mult de perioada studenției, să își păstreze entuziasmul și setea de cunoaștere. Să se implice în activități de voluntariat, să participe la procese simulate și la cât mai multe stagii de practică, pentru că toate aceste activități le oferă posibilitatea semnificativă de formare și dezvoltare profesională și personală, determinându-i în același timp să trăiască studenția din perspective diferite.

La finalul celor patru ani de studenție, având o imagine de ansamblu a lumii juridice, va fi mult mai facil să aleagă domeniul potrivit, dintr-o varietate de ramuri.

Nu în cele din urmă, să lupte cu toate armele pentru visurile lor.

Cum ai descrie experiența de până acum în cadrul JGV? Cum ți se pare echipa?

O echipă determinată, creativă, implicată, gata să ofere sprijin profesional în orice moment. Sunt recunoscătoare să fac parte dintr-o echipă formată din profesioniști, unde am șansa să învăț de la cei mai buni.

Consider că mă aflu în locul potrivit, iar faptul că pot avea un sprijin permanent din punct de vedere profesional și un exemplu de performanță, mă determină să îmi doresc, la rândul meu, să performez în profesia pe care am ales-o, în cadrul societății JGV și Asociații.