Interdictia pentru avocatii din Franta, in ceea ce vizeaza publicitatea, a fost anulata

Luni, 23 noiembrie 2015, in urma sesizarii cu o cerere in anulare pentru exces de putere a decretului nr. 2014-1251 din 28 octombrie 2014 referitor la modurile de comunicare a avocatilor sau, in subsidiar, articolul 2 de modificare a articolului 15 din decretul nr. 2005-791 din 12 iulie 2005 privind deontologia profesiei de avocat, Consiliul de Stat,  a precizat ca daca interdictia de publicitate denigratoare si solicitarea personalizata este compatibila cu articolul 24 din Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile in piata interna, atunci este diferita de interdictia de publicitate prin mijloace precum pliante, postere, filme, radio sau televiziune, precizeaza publicatia Lexisnexis.

Comparativ cu decretul  din 28 octombrie 2014, decretul din 12 iulie 2005 permite avocatilor sa foloseasca mijloace de publicitate proprii, cu identitate si totodata au  libertatea de a stabili conditiile in care se realizeaza acest proces.

Alineatul 1 al articolului 15 interzice integrarea, in scopul operatiunilor de publicitate sau de solicitare personalizata, a tuturor elementelor comparative sau denigratoare pentru a se asigura respectarea normelor profesionale ce vizeaza independenta,  demnitatea si integritatea profesiei de avocat. Alineatul 3 interzice folosirea solicitarii personalizate prin SMS, care se aseamana cu prospectarea telefonica, interzisa si ea de normele deontologice ale profesiei de avocat (RIN, art. 10.3), si de caracteristicile lor, aceste mesaje scurte neasigurand in toate cazurile un continut care sa respecte obligatia de informare (RIN, art. 10.2). Articolul 24 din directiva citata in randurile de mai sus prevede ca regulile privitoare la comunicatiile comerciale folosite de profesiile reglementate trebuie sa fie nediscriminatorii, justificate de un de interes general si bine echilibrate. Cu toate acestea, statele membre raman libere sa prevada interdictia de continut sau pentru modalitatile de comunicatii comerciale a acestor profesii reglementate, cu conditia ca regulile prevazute sunt justificate si proportionale, in scopul de a asigura o astfel de independenta, demnitate si integritate a profesiei.

Al doilea alineat al articolului 15 din decretul din data de 12 iulie 2005 prevede ca publicitatea permisa avocatilor “opereaza in conditiile prevazute in decretul nr. 72-785 din 25 august 1972”. Articolul 2 din acest decret interzice publicitatea prin “pliante, postere, filme, radio sau televiziune”.

Considerand ca interdictia nu este justificata de un motiv imperativ de interes general, si astfel, contrar articolului 24 din directiva, Consiliul de Stat a anulat al doilea paragraf al articolului 15 din decretul mai sus mentionat, incheie site-ul francez Lexisnexis.

ecaterina.virgolici@lhm.ro