Intalnire cu expertii din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare la sediul Consiliului Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis publicitatii, miercuri 18 noiembrie 2015, un comunicat de presa ce vizeaza intalnirea conducerii si membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, a reprezentantilor Inspectiei Judiciare, Institutului National al Magistraturii  si Scolii Nationale de Grefieri cu expertii Comisiei Europene aflati in misiune de evaluare a progreselor inregistrate in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, in perioada 1 ianuarie- 1 noiembrie 2015.

Comunicatul de presa oficial CSM:

O prima tema de dezbateri a fost reprezentata de constatarile si concluziile Raportului privind analiza impactului implementarii si aplicarii noilor coduri, formulate de grupul de lucru constituit in acest scop la nivelul CSM.

          Concluziile raportului vor fi prezentate si discutate in cadrul unui grup de lucru interinstitutional in scopul formularii propunerilor legislative pentru amanarea intrarii in vigoare a unor dispozitii ale noului Cod de procedura civila pana la momentul asigurarii resurselor materiale si logisticii necesare implementarii in viitor a acestora.

          In cadrul intalnirii, reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii au prezentat expertilor principalele propuneri de modificare a legilor justitiei referitoare la vechimea efectiva in magistratura necesara pentru promovarea in functii de executie si de conducere, evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor, reglementarea situatiei unor magistrati care se afla in imposibilitate de a-si exercita functia si privind numirile la nivel inalt in cadrul sistemului judiciar. S-a subliniat ca propunerile mentionate au fost rezultatul consultarilor repetate ale sistemului, au intrunit voturile majoritatii judecatorilor si procurorilor exprimate in cadrul adunarilor generale si au ca scop cresterea eficientei si a calitatii actului de justitie, precum si consolidarea statutului si independentei judecatorilor si procurorilor.

         Expertii Comisiei Europene au manifestat un interes deosebit pentru propunerile de modificari legislative referitoare la numirea in functiile de conducere la nivel inalt in sistemul judiciar, modalitatile de revenire in sistem a unor fosti magistrati a caror activitate a incetat din motive neimputabile, dar si cu privire la cele in domeniul evaluarii activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor.

          Au fost mentionate masurile propuse de Consiliu in cadrul Planului de actiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar pentru perioada 2015 – 2020, precum si progresele inregistrate in domeniul responsabilizarii sistemului judiciar, apararii independentei justitiei si reputatiei profesionale a magistratilor.

         Atributiile si activitatea Inspectiei Judiciare, consolidarea capacitatii sale institutionale, masurile dispuse in domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor si consecintele aplicarii sanctiunilor disciplinare au constituit un amplu subiect de dezbateri in cadrul intalnirii. „

 ecaterina.virgolici@lhm.ro