INS: Economia a intrat in recesiune tehnica

Economia romaneasca a inregistrat o scadere de 0,1% in primul trimestru al anului, in comparatie cu perioada octombrie-decembrie 2011. Romania intra astfel in recesiune tehnica, acesta fiind al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare, dupa ce datele pentru trimestrul IV 2011 au inregistrat o scadere de 0,2% fata de trimestrul anterior.

Aceasta contractie a fost anticipata de analisti, care estimau insa o scadere mai mare, de 0,2-0,3%. Proiectiile analistilor plaseaza cresterea economica din acest an in jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.

„Produsul Intern Brut in trimestrul I 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2011, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier”, a anuntat Institutul National de Statistica, printr-un comunicat de presa.

Acestea sunt primele estimari privind evolutia economiei in ianuarie-martie, denumite „date semnal”. INS va anunta la 6 iunie datele provizorii privind Produsul Intern Brut in perioada mentionata.