INS confirma scaderea de 0,1% a PIB pe T1 anuntata in iunie 2012

Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru primul trimestrul 2012 a fost de 145,196 miliarde lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 0,1% fata deultima parte a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Valoarea este mai mare comparativ cu cea anuntata in iunie, cand INS anunta un PIB estimat de 145,075 miliarde lei.

Produsul Intern Brut estimat pentru primul trimestru a fost de 109,468 miliarde lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 0,3% fata de aceeasi perioada a anului 2011. In iunie, INS estima un PIB usor mai ridicat, in valoare de 109,721 miliarde lei.

Agricultura, silvicultura si pescuitul au fost domeniile in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale volumului de activitate, cu 4,0%, urmate de informatii si comunicatii, cu 2,2%, si activitati de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu 1,4%.

Volumul de activitate din constructii s-a mentinut la acelasi nivel cu cel inregistrat in primul trimestru 2011.

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratia publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public, invatamant, sanatate si asistenta sociala (-4,3%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-4,2%). O reducere mai mica s-a inregistrat in industrie (-0,2%), comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (-0,3%), intermedieri financiare si asigurari (-1,2%) si tranzactii imobiliare (-1,4%).

Cresterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (4,2%) corelata cu reducerea semnificativa a subventiilor pe produs platite (-73,2%) au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in primul trimestru din 2012 cererea interna a crescut usor, cu 1,2%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix (12,2%). Consumul final total s-a majorat cu 0,2%, acesta din urma fiind influentat, in mod special, de cresterea volumului cheltuielilor pentru consum final al gospodariilor populatiei (0,6%). Cheltuiala pentru consum final a administratiilor publice a inregistrat o scadere de 1,2%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-2,2%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-0,3%).