Ineficienta administrativa, o piedica in calea absorbtiei fondurilor europene

Ineficienta administrativa reprezinta unul dintre principalii factori cu impact negativ major asupra procesului de absorbtie a fondurilor europene, a precizat Ligia Cecilia Popescu (foto), Partener coordonator al Departamentului de Litigii, Arbitraj si Achizitii Publice al Wolf Theiss Bucuresti, la conferinta cu tema „Instrumente noi pentru Romania – o noua perioada de acordare a fondurilor structurale 2014 – 2020 si fonduri nationale„, organizata recent de Sectia Comerciala a Ambasadei Austriei.

“Intr-o perspectiva macroeconomica generala, slaba capacitate administrativa are potentialul de a afecta negativ si dezvoltarea de ansamblu, pe termen lung, a Romaniei. De aceea, implementarea cu perseverenta a unei strategii coerente vizand imbunatatirea capacitatii administrative ar trebui sa reprezinte o prioritate absoluta a guvernantilor”, a mentionat Ligia Cecilia Popescu.

Prezentarea sa, „Elemente cheie in obtinerea performantei in absorbtia fondurilor europene – o perspectiva a mediului de afaceri„, a furnizat o perspectiva juridica asupra principalelor cauze care au dus la o slaba absorbtie a fondurilor in trecut, precum si a potentialelor solutii de optimizare a acestui proces.

Aratand ca absorbtia fondurilor europene nu este un scop in sine, ci un instrument fundamental de recuperare a discrepantelor de dezvoltare si convergenta reala cu tarile Uniunii Europene, prezentarea s-a focalizat pe necesitatea eliminarii faptelor de coruptie, incluzand conflictele de interese si trucarea licitatiilor.

De asemenea, respectarea principiilor de baza care guverneaza achizitiile publice (transparenta, nediscriminarea, tratamentul egal, recunoasterea reciproca, proportionalitatea, asumarea raspunderii, eficienta cheltuirii fondurilor publice) se impune si in proiectele finantate cu fonduri europene.

Conferinta s-a bucurat de o larga participare din partea unor societati comerciale din Austria si Romania.