Începe unul dintre cele mai importante procese din lumea criptomonedelor

Autor: Cristian Roman, Partener Iordachescu & Asociații

Procesul lui Sam Bankman-Fried, creatorul renumitei platforme de exchange pentru criptomonede FTX, a debutat odată cu alegerea juriului. Se estimează că procesul va dura aproximativ șase săptămâni.

Problemele pentru Bankman-Fried au început în decembrie 2022, când acesta a fost acuzat de înșelăciune și spălare de bani. Mai apoi, în luna august 2023, un judecător federal i-a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a arestului preventiv, întrucât ar fi încercat să influențeze martorii din dosar.

Principalele acuzații care îl vizează pe Bankman-Fried au legătură cu presupusa înșelăciune a clienților platformei, o activitate care, conform procurorilor, a atins apogeul în anul 2022, când piața criptomonedelor a cunoscut o scădere semnificativă. Acuzarea susține că Bankman-Fried a utilizat fonduri FTX pentru a compensa pierderile suferite de Alameda, o altă companie pe care o conducea. Bankman-Fried a pledat nevinovat, recunoscând doar un management necorespunzător al riscurilor, dar negând furtul de fonduri. Practic, ceea ce susține și va încerca să dovedească este că a acționat fără vinovăția necesară pentru tragerea la răspundere penală.

Situația a devenit și mai complicată odată cu implicarea în dosar a unor colaboratori apropiați și chiar a părinților lui Bankman-Fried. Trei foști colaboratori au pledat vinovați și sunt pregătiți să depună mărturie împotriva sa în cadrul procesului. De asemenea, părinții lui Bankman-Fried au fost dați în judecată de managementul actual al FTX, întrucât și aceștia ar fi beneficiat de fondurile clienților platformei. Conform acuzațiilor, părinții cunoșteau activitatea sa frauduloasă și au primit cadouri în valoare de peste 26 de milioane de dolari.

Acest proces complex scoate în evidență numeroase aspecte interesante ale lumii criptomonedelor și subliniază încă o dată necesitatea unor reglementări specifice în acest domeniu aflat în plină dezvoltare.