In top 10 la investitiile din energie eoliana

Conform ultimului raport Renewable Energy Country Attractiveness Indices, lansat astazi de Ernst & Young, Romania a revenit pe locul 10 privind atractivitatea sectorului de energie eoliana in preferintele investitorilor, intr-un top 40 care include tari precum Statele Unite, Germania, China si Marea Britanie.

In acelasi timp, Romania isi pastreaza locul 13 in topul referitor la toate formele de energie regenerabila.
In privinta energiei solare, evolutia a fost mai putin spectaculoasa, Romania ocupand locul 24, alaturi de Canada si Ucraina. Investitorii au proiecte in faza avansata de dezvoltare in aceasta arie de business. Schema de care beneficiaza proiectele solare este atractiva, durata de dezvoltare este mai scurta iar procesul de autorizare mai simplu decat la celelalte forme de energie regenerabila, astfel ca este de asteptat ca pozitia Romaniei sa avanseze.

Polonia este singura tara din fostul bloc comunist care se plaseaza si ea in primele zece pozitii din ierarhie, conform ultimului raport Renewable Energy Country Attractiveness Indices, lansat astazi de Ernst & Young.

In acelasi timp, Romania isi pastreaza locul 13 in topul referitor la toate formele de energie regenerabila.

Pozitia excelenta a Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana. O dovada in plus este cresterea spectaculoasa a capacitatilor de energie eoliana instalate intr-un singur an: daca in septembrie 2011 Romania avea 623 MW instalati, in septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.

“Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori sa se intample in anul 2013”, a explicat Florin Vasilica, Partener si lider al departamentului Transaction Advisory Services in cadrul Ernst & Young Romania.

Indicele Ernst & Young analizeaza trimestrial cele mai atractive 40 de tari din lume privind piata interna de energie regenerabila, infrastructura si compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale. Cel mai recent raport, lansat astazi, indica importanta tot mai mare a pietelor emergente si presiunile din ce in ce mai mari asupra investitiilor din sectorul energiilor regenerabile in tarile dezvoltate, aflate inca in top 10, dar cu tendinte de scadere.