Ianuarie debuteaza cu o crestere de 50% a insolventelor

Numarul procedurilor de insolventa deschise in luna ianuarie s-a cifrat la 3.000, in crestere cu 50% fata de aceeasi perioada a anului 2011. Chiar daca datele primei luni din an nu pot anticipa evolutia unui intreg an, specialistii se asteapta la o crestere importanta a dosarelor de insolventa in 2012.

„Numarul de proceduri de insolventa este in crestere. Nu putem face inca o apreciere pe baza unei singure luni, este nevoie de un trimestru, dar, din pacate, va fi un numar mare de proceduri de insolventa in 2012 si vor fi societati importante. Dupa trei ani de criza financiara si economica nu mai pot fi bagate sub pres societatile care au fost tarate mai departe. Trebuie sa ne intrebam daca mai pot fi salvate societatile tinute sub pres”, a declarat Arin Stanescu (foto), presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), in cadrul unui eveniment organizat de Forum Invest.

Arin Stanescu a mai precizat ca pe rolul instantelor exista aroximativ 35.000 de proceduri de insolventa, din care 90 % sunt proceduri de faliment, iar restul sunt proceduri de reorganizare judiciara.

La inceputul acestei luni lantul de magazine Mic.ro, detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, a cerut intrarea in insolventa, la presiunea furnizorilor si partenerilor de afaceri.