IA, impact nesemnificativ asupra relațiilor dintre clienți și firmele de avocatură din SUA și UK

Inteligența artificială (I.A.) nu a schimbat încă relațiile dintre consilierii juridici interni din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii și clienții lor, conform unui sondaj realizat pe 200 de avocați din cele două țări, comandat de Definely, o companie britanică de tehnologie legală specializată în redactarea și revizuirea contractelor.

Dintre cei 200 de avocați, 117 sunt în practica privată, iar restul de 93 sunt consilieri interni, cu număr aproximativ egal din fiecare piață.

În ciuda predicțiilor frecvente conform cărora apariția inteligenței artificiale ar putea schimba relația dintre avocații interni și consilierii externi, sondajul a indicat că nu există dovezi clare de schimbări semnificative până în prezent.

Întrebați dacă se așteaptă ca adoptarea I.A. să le influențeze cheltuielile pentru consilieri externi, 73% dintre respondenții interni au spus că nu știu sau nu se așteaptă la schimbări semnificative. În plus, 64% nu sunt siguri câți dintre clienții lor folosesc instrumente I.A. sau nu.

Aceste constatări au fost reflectate și în alte rezultate; mai mult de jumătate dintre respondenții interni au considerat integrarea I.A. de către consilierii externi în scopuri de livrare a serviciilor fie ușor sau foarte puțin importantă (33%), fie deloc importantă (21%), în timp ce mai mulți au spus că nu sunt siguri despre importanța implementării AI pentru eficiență și colaborare (48%) decât cei care au considerat-o importantă (30%).

Pericolul înlocuirii oamenilor cu instrumente I.A. persistă

Totuși, 40% dintre avocații interni au spus că ar reduce dependența de consilierii externi într-o oarecare măsură sau semnificativ dacă noile instrumente I.A. le-ar permite să facă mai mult din munca lor intern. Totuși, un sfert au spus că nu știu, iar 35% au spus că nu ar reduce dependența de consilieri externi.

Deși mulți avocați interni par relativ neinteresați de adoptarea I.A. de către consilierii lor externi sau nu sunt siguri ce efecte vor avea acestea, Feargus MacDaeid, cofondator și director de strategie al Definely, a sugerat că acest lucru este probabil să se schimbe pe măsură ce avocații tineri, mai abili din punct de vedere tehnologic, vor ajunge în poziții de autoritate atât în departamentele juridice corporative, cât și în firmele de avocatură.

„Pe măsură ce tinerii încep să devină parteneri… percepția despre cum ar trebui folosită tehnologia este complet diferită. Cred că aceștia au așteptarea ca tehnologia să fie acolo și să le aducă eficiență,” a spus el.

În prezent, nici avocații interni, nici avocații din firme nu par să își împingă partenerii să adopte I.A., deși unii au indicat că se așteaptă ca acest lucru să se schimbe în viitor.

MacDaeid a menționat că presiunea asupra avocaților interni pentru a adopta tehnologia legală ar putea veni mai degrabă din partea propriei organizații decât din partea consilierilor externi.

„Cred că în cadrul companiilor este puțin diferit, pentru că aceștia sunt mai degrabă un centru de cost în multe cazuri,” a spus el.

O diviziune geografică

Raportul a relevat și câteva diferențe interesante în atitudinile față de adoptarea tehnologiei legale pe piețele juridice din Statele Unite și Marea Britanie.

În prezent, utilizarea I.A. de către o firmă de avocatură este relativ puțin probabil să influențeze semnificativ succesul acesteia în selecția panoului de avocați din ambele părți ale Atlanticului, dar din motive diferite; aproape 60% dintre avocații interni din Marea Britanie au spus că utilizarea I.A. nu ar avea niciun impact asupra deciziei lor de a păstra sau schimba firma de avocatură, în timp ce puțin mai mult de jumătate dintre omologii lor americani au spus că nu știu ce impact va avea.

În ambele țări, avocații din firme sunt mai favorabili adoptării I.A. decât avocații interni, dar nu este clar dacă acest confort mai mare se traduce într-o utilizare mai largă.

Conform sondajului, 46% dintre avocații interni din Marea Britanie au simțit că rămân în urmă față de firme, comparativ cu 35% dintre omologii lor americani. Totuși, aproximativ o treime dintre avocații din firmele americane au crezut că firmele lor depășesc clienții în adoptarea tehnologiei legale, în timp ce doar 17% dintre colegii lor britanici au simțit același lucru.

Deși presiunea generală a clienților asupra firmelor pentru a utiliza instrumente I.A. a fost similară, consilierii generali din Marea Britanie au fost mai înclinați să considere adoptarea instrumentelor I.A. pentru eficiență și colaborare importantă.