Guvernul suspenda plata despagubirilor ANRP pentru inca 6 luni. Avocat: Decizia este un abuz

Guvernul Romaniei a emis recent Ordonanta de Urgenta nr. 10/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 184/14.03.2014, prin care sunt suspendate platile catre persoanele care asteptau sa intre in posesia despagubirilor pentru proprietatile detinute in Basarabia, Bucovina de Nord, Tinutul Herta sau Cadrilater.

Potrivit avocatului Mihai Lucian Lungu (foto), masura Guvernului incalca grav atat Constitutia cat si Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Iata mai jos punctul de vedere integral al lui Mihai Lucian Lungu cu privire la aceasta decizie.

Guvernul Romaniei incalca grav Constitutia si Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene prin emiterea Ordonantei de Urgenta nr. 10/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 184/14.03.2014, prin care sunt suspendate platile catre miile de cetateni care asteptau sa intre in posesia despagubirilor pentru proprietatile detinute in Basarabia, Bucovina de Nord, Tinutul Herta sau Cadrilater.

Legea nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, precum si Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, au fost adoptate de Romania la presiunea Uniunii Europene.

Din pacate, Guvernul Victor Ponta amana, din nou, de aceasta data pentru sase luni, despagubirea cetatenilor romani si blocheza practic activitatea serviciilor responsabile cu aplicarea celor doua legi din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si a tuturor comisiilor judetene, insarcinate cu analiza si validarea dosarelor.

In urma cu un an, in februarie 2013, Guvernul a mai amanat acordarea platilor timp de zece luni prin emiterea Ordonantei 10/2013, potrivit careia romanii care au dreptul la aceste despagubiri si-ar fi primit banii in transe, pe durata a zece ani, incepand cu 1 ianuarie 2014. La sfarsitul anului trecut insa, Curtea Constitutionala a declarat actul normativ ca fiind neconstitutional. Incercarea Guvernului de blocare a despagubirilor a facut ca, in 2013, cele doua servicii din cadrul ANRP sa functioneze doar doua luni.

Anul acesta, dupa alte numai doua luni de activitate, functionarea ANRP este din nou suspendata, pentru sase luni, prin adoptarea OUG 10/2014. Masura nu pare sa afecteze insa si salariile a sute de functionari care isi vor primi banii desi vor fi, practic, in vacanta.

Argumentul Guvernului, conform caruia este nevoie de timp pentru „identificarea masurilor necesare pentru continuarea procesului de acordare a despagubirilor” este cel putin ridicol. De peste 15 ani statul nu este capabil sa identifice o solutie viabila pentru acest domeniu si este evident ca nu va reusi acest lucru in sase luni prin oprirea platilor si a activitatii de emitere a actelor administrative catre cetateni. In realitate, Guvernul este autorul unei noi ticalosii fata de cetatenii romani care trebuie despagubiti prin lege.

Mai mult, prin masura luata, Guvernul Victor Ponta incalca articolul 53 din Constitutia Romaniei si articolul 52 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene referitor la restrangerea exercitiului unor drepturi sau a unor libertati, savarsind in mod clar un abuz de putere asupra cetatenilor indreptatiti la obtinerea de compensatii pentru bunurile de care au fost lipsiti. Restrangerea drepturilor printr-o ordonanta de urgenta si fara sa existe nicio situatie exceptionala reprezinta o incalcare de catre Guvern a statului de drept.

Reprezentantii statului trebuie sa revina imediat asupra masurii abuzive de a bloca acordarea despagubirilor fostilor proprietari si sa actioneze in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu normele si procedurile Uniunii Europene.