Guvernul a hotarat: oricine poate cere retragerea titlului de doctor

Guvernul a modificat conditiile in care poate fi acordat titlul de doctor. Demersul nu este doar unul tehnic ci se dovedeste a avea si o componenta de imagine pentru recredibilizarea scolilor doctorale din Romania. Increderea in scoala academica romaneasca a fost zdruncinata masiv dupa scandalurile in lant din ultima vreme care au pus sub semnul intrebarii modul in care o serie de persoane publice, in special politice, si-au obtinut titluri doctorale. Intentia recredibilizarii este exprimata manifest in chiar materialul remis de Executiv presei in care se vorbeste despre “recredibilizarea scolilor doctorale” si despre intentia “consolidarii integritatii academice”.

Noile reglementari pun un accent fatis pe cresterea accesibilitatii in contestarea titlului la care ravneste doctorandul si a transparentei in acordarea sa. S-a produs o largire a spatiului temporal propriu-zis intre depunerea lucrarii si sustinerea sa publica. Acest spatiu, insa, a fost mobilat cu prevederi din categoria celor care cresc accesibilitatea contestarii. Din start, orice persoana fizica, nu doar juridica, poate sesiza Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la “nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala”. Dar nu numai atat! Ci “inclusiv cu privire la existenta plagiatului in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia si indiferent de data acordarii titlului de doctor”. Alaturi de cresterea accesibilitatii in contestarea titlului, creste si transparenta in acordarea sa. Este intarit astfel caracterul public in sustinerea tezei doctorale in chiar intervalul dintre predarea si sustinerea sa. Forma digitala a tezei este obligatoriu a fi depusa tocmai pentru a putea fi accesata de oricine cu cel putin douazeci de zile inainte de sustinerea ei publica. Din nou, sporeste astfel posibilitatea contestarii tezei si sunt eliminate riscurile imposturii. Asta, in cazul in care doctorandul nu opteaza chiar pentru publicarea ei. Daca, insa, nu o face, atunci doctorandul este obligat sa remita IOSUD (institutia organizatoare de studii de doctorat) formatul ei digital tocmai pentru a putea fi consultat de oricine.

Si pentru ca toate acestea trebuia sa poarte un nume, nici scoala doctorala nu este crutata de riscuri atunci cand se aventureaza in acreditarea imposturii. Pe scurt, ea risca nimic altceva decat pierderea acreditarii! La pachet cu retragerea titlului de doctor si a calitatii de conducator de doctorate a celui care a facilitat impostura! Aceste modificari legislative au fost adoptate in urma recomandarilor pe care Executivul le-a primit de la grupul de lucru constituit in decembrie 2015 din care au facut parte zece experti recomandati de universitati si de Academia Romana. Raportul acestui grup este facut public de ministerul de resort. In intocmirea raportului s-a tinut cont inclusiv de dezbaterile publice. Ele au fost cele care au mobilizat guvernul si, iata, au dinamizat si adoptarea acestor reglementari.

dora.vulcan@lhm.ro