GUEST WRITERS | Ijdelea Mihăilescu | Oana-Alexandra Ijdelea, Partner și Cătălina Șerban, Associate: COVID-19 și menținerea valabilității documentelor eliberate de autoritățile publice

Prevederile Decretului Presedintelui nr. 195/2020 pentru declararea starii de urgenta a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I, Nr. 212/16.III.2020 (“Decretul”) si prin care sunt instituite masuri la nivelul tuturor domeniilor cheie ale societatii din Romania au fost pe larg dezbatute in ultimele zile. Cu toate acestea, in vederea stabilirii cadrului in care va avea loc analiza noastra, reamintim cateva dintre aspectele esentiale cuprinse in acest act normativ, respectiv: (i) instituirea starii de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei pe o durata de 30 de zile, (ii) stabilirea unor masuri de prima urgenta cu aplicabilitate directa si imediata – anexa 1 la Decret si (iii) stabilirea unor masuri de prima urgenta cu aplicabilitate graduala – anexa 2 la Decret.

Cu toate ca o analiza pe larg a tuturor acestor dispozitii ar fi mai mult decat binevenita, pentru scopurile acestui articol, ne rezumam la a analiza prevederea cuprinsa in articolul 14 din anexa 1, redat mai jos:

Art. 14 – Se mentine valabilitatea documentelor eliberate de autoritatile publice care expira pe perioada starii de urgenta.”

Aceasta reglementare este una binevenita pentru operatorii economici a caror activitate nu poate fi desfasurata in lipsa detinerii unor astfel de acte de autorizare valabile (licente, autorizatii, permise, avize etc.). Toate actele de autorizare obtinute anterior de acestia si a caror valabilitate expira pe perioada starii de urgenta, isi mentin valabilitatea.

La o prima vedere, s-ar putea crede ca acesti operatori economici nu trebuie sa isi faca griji in urmatoarea perioada de 30 de zile (pana la incetarea starii de urgenta) cu privire la obligatiile legale referitoare la mentinerea valabilitatii actelor de autorizare relevante pentru desfasurarea activitatii lor.

Cu toate acestea, o serie de intrebari se desprind din lecturarea mai putin superficiala a acestui articol, respectiv ce se va intampla incepand cu prima zi urmatoare zilei in care inceteaza starea de urgenta, in cazul in care, pentru desfasurarea legala a activitatii, operatorul economic este obligat sa detina un astfel de act de autorizare valabil. Va fi considerat de catre autoritatile competente ca operatorul economic nu isi desfasoara activitatea in mod legal, prin lipsa detinerii tuturor actelor de autorizare cerute de lege a caror valabilitate a expirat pe durata starii de urgenta?

Si ce se intampla pana la incetarea starii de urgenta in cazul unor asemenea acte pentru care e necesara parcurgerea unor etape procedurale in vederea reinnoirii/ prelungirii acestora? Mai exact, in situatiile in care astfel de etape procedurale reglementate de lege prevad anumite termene in cadrul carora operatorul economic trebuie sa indeplineasca anumite obligatii in vederea autorizarii/reinnoirii/prelungirii actului de autorizare, care va fi situatia cu privire la aceste termene?

Suntem de parere ca orice fel de demersuri in vederea interpretarii  articolului 14 din Decret ar trebui sa fie facute in sensul in care sa nu permita o golire de continut a acestuia si, astfel, o eventuala lipsire de efectele juridice urmarite la momentul reglementarii, respectiv acelea de a permite operatorilor economici ca pe durata starii de urgenta sa functioneze in baza actelor de autorizare obtinute anterior, fara indeplinirea unor formalitati suplimentare.

Astfel, toate actele de autorizare care isi mentin valabilitatea pe durata starii de urgenta nu vor putea fi considerate ca invalide in prima zi urmatoare incetarii starii de urgenta pentru situatiile in care reinnoirea/ prelungirea actelor de autorizare este permisa de lege si formalitatile in acest sens sunt initate de operatorii economici cu respectarea legii, inclusiv a termenelor aferente.

Potrivit articolului 41 din Capitolul V (Domeniul justitiei) din Decret: “Prescriptiile si termenele de decadere de orice fel nu incep sa curga, iar, daca au inceput sa curga, se suspenda pe toata durata starii de urgenta instituite potrivit prezentului decret, dispozitiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispozitii legale contrare nefiind aplicabile.” Asadar, pare clar faptul ca termenele incidente prevazute de lege vor fi suspendate pe durata starii de urgenta.

In cazul in care procedurile de reinnoire/ prelungire a actelor de autorizare prevad un termen in care acestea trebuie initiate si acest termen ar trebui sa inceapa sa curga in perioada starii de urgenta, termenul va incepe sa curga din prima zi urmatoare incetarii starii de urgenta.

Referitor la acele termene care au inceput sa curga anterior declararii starii de urgenta, acestea se vor considera ca fiind suspendate pe toata durata starii de urgenta,  urmand sa isi reia cursul incepand cu prima zi urmatoare incetarii starii de urgenta, socotindu-se pentru implinirea termenului si timpul scurs inainte de suspendare. In orice caz, acestea nu vor putea fi socotite ca implinite mai devreme de 5 zile de la data cand starea de urgenta a incetat.

Daca in situatia in care procedurile de reinnoire/prelungire a actelor de autorizare prevad un termen in care acestea trebuie indeplinite, solutia reiese cu usurinta din interpretarea coroborata a prevederilor articolului 14 si a celor ale articolului 41 amintite mai sus, in situatia in care procedura prevazuta de lege in vederea reinnoirii/prelungirii actelor de autorizare nu prevede un termen in care formalitatile ar trebuie initiate, o astfel de solutie nu pare sa reiasa la fel de clar.

Cu toate acestea, si in acest caz, tratamentul juridic ar trebuie sa fie acelasi tinand cont de principiul constitutional al egalitatii in fata legii, precum si de principiul analogiei legii potrivit caruia norma juridica isi extinde forta juridica si asupra unor situatii similare. Astfel, si in acest caz, operatorii economici vor putea initia demersurile in vederea reinnoirii/ prelungirii actelor de autorizare incepand cu prima zi urmatoare incetarii starii de urgenta.