GUEST WRITER Suciu Popa: Regimul sancționator prevăzut de Legea energiei și gazelor a fost recent modificat. Amenzile în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri devin posibile

Dan Ciobanu, Parner, Suciu Popa

Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 a fost modificata in data de 25.09.2020, sanctiunile pe care autoritatea de reglementare ANRE le poate aplica fiind majorate in cazul faptelor de manipulare sau chiar tentativa de manipulare a pietei. Practic, participantii la piata angro vor putea fi sanctionati cu amenda in cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuala, fara a mai avea posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii.

ANRE a aprobat prin Ordinul nr. 25/2017 Regulamentul pentru organizarea si desfasurarea activitatii de investigatie in domeniul energiei privind functionarea pietei angro de energie.

Scopul adoptarii Regulamentului l-a constituit reglementarea modului de organizare si desfasurare a activitatii de investigatie in vederea asigurarii respectarii regulilor de piata si promovarea unei concurente deschise si echitabile pe piata angro de energie in beneficiul consumatorilor finali.

Ulterior, in mai 2018, serviciul de investigatii a fost organizat ca entitate distincta in cadrul ANRE, in subordinea presedintelui autoritatii. Serviciul este format din investigatori, persoane cu pregatire de specialitate in domeniile economic, juridic sau tehnic, care pot avea calitatea de agenti constatatori.

Investigatii efectuate de catre ANRE prin acest serviciu specializat au loc fie din oficiu (pe baza informatiilor provenite de la participantii la piata, operatorii platformelor electronice de tranzactionare de energie electrica si gaze naturale, institutii sau autoritati nationale sau europene etc.), sau ca raspuns la o plangere formulata cu privire la incalcarea prevederilor legale privind buna functionare a pietei angro de energie sau la solicitarea Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei (ACER).

Urmare a finalizarii investigatiei, echipa de investigatie intocmeste un raport preliminar care este comunicat participantului la piata investigat, in termen de 10 zile de la data finalizarii, in vederea formularii de obiectiuni cu privire la continutul acestuia.

Participantul la piata poate transmite catre ANRE obiectiunile sale in termen de 15 zile de la data comunicarii raportului de investigatie. Ulterior, echipa de investigatie intocmeste raportul in forma finala si il supune aprobarii presedintelui ANRE.

Dupa primirea raportului de investigatie in forma finala, presedintele ANRE poate dispune, dupa caz, pentru fiecare participant la piata investigat, prin decizie de finalizare a investigatiei, una sau mai multe masuri care pot varia de la aplicarea de sanctiuni contraventionale la suspendarea licentei sau sesizarea instantelor de judecata competente cu solicitarea de a pune sechestru pe activele participantului la piata care a fost investigat.

In termen de 15 zile de la finalizarea investigatiei, participantul la piata este convocat la sediul ANRE in vederea comunicarii raportului final si a deciziei de finalizare a investigatiei.

De la momentul infiintarii si pana in prezent serviciul specializat din cadrul ANRE a finalizat 17 investigatii (14 cu privire la participanti pe piata angro de energie electrica, iar 3 cu privire la participanti pe piata angro de gaze naturale), iar alte 16 investigatii (12 cu privire la participanti pe piata angro de energie electrica, iar 4 cu privire la participanti pe piata angro de gaze naturale) sunt in curs.

Ca urmare a investigatiilor incheiate, amenzile dispuse au fost in cuantum total de 6.600.000 lei, aplicate in cazul a 11 din cei 17 participanti la piata angro de energie investigati. Aspectele retinute in rapoartele de investigatie intocmite de ANRE au constat in:

–        incalcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea si transparenta pietei angro de energie (REMIT), care la randul sau interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pietei pe pietele angro de energie. Valoarea totala a amenzilor aplicate de catre ANRE in aceste cazuri a fost de 3.000.000 lei. Interesant este ca ANRE a stabilit ca tranzactiile de tip wash trade, respectiv tranzactii considerate ,,de spalare de tip A-B-A”, au fost pentru prima oara incadrate ca atare de catre ANRE, prin acesta autoritatea subsumand practica de acest tip unei conduita in tranzactionare considerata ,,manipulare de piata”. Tranzactiile de acest tip constau in schimbarea pozitiilor contractuale si sunt calificate ca manipulare de piata deoarece sunt de natura a oferi indicatii false sau inselatoare privind oferta, cererea sau pretul produsului tranzactionat.

–           incalcarea prevederilor art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 iulie 2009, coroborate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 543/2013 al Comisiei din 14 iunie 2013. Valoarea totala a amenzilor aplicate de catre ANRE a fost in cuatum de 3.600.000 lei, concretizata in obligatia participantilor la piata de a publica in timp util informatiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creand astfel un dezechilibru la nivelul functionarii Sistemului Energetic National, cu riscul ca operatorul de transport si sistem sa nu poata asigura cantitatile de energie necesare furnizorilor de energie electrica pentru clientii finali.