GUEST WRITER Suciu Popa: A fost majorată baza de aplicare a cotei de 5% TVA la dezvoltarea și achiziția de imobile. Care sunt modificările și cum se aplică

Autor: Crina Ciobanu, Partner Suciu Popa 

Pe 20 octombrie, Camera Deputaților a adoptat un nou Proiect de lege privind modificarea art. 291 din Codul Fiscal (Legea nr. 227/2015), modificare menita sa genereze un impact major asupra pietei imobiliare din România și sa constituie un stimulent pentru tinerele familii care doresc sa cumpere o locuinta de familie.

În prezent, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru achizitia de catre persoane fizice de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2 si a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Aceasta facilitate fiscala a fost instituita ținând cont de contextul social generat de criza economică din 2008, cand s-a dorit oferirea unui sprijin sectorului construcțiilor prin aplicarea unei cote reduse de TVA în cuantum de 5% aferent livrării locuințelor. La acel moment, aplicarea acestei cote de TVA redusa în cuantum de 5% a avut în vedere două componente: (i) componenta economică, ce viza dezvoltarea și încurajarea tuturor sectoarelor economice din sfera imobiliarelor (societățile de construcții, fabricile de materiale de construcții, mobilier sau electrocasnice), dar și furnizorii aferenți și (ii) componenta socială, ce viza în special familiile tinere ce urmau să achiziționeze o locuință.

Avand in vedere modificarile social-economice intervenite intre adoptarea acestei masuri fiscale si data intentiei de revizuire a acesteia, doua chestiuni devin de interes, intrucat limiteaza semnificativ accesul la aceasta facilitate fiscala, respectiv devalorizarea continua a leului si tendinta ascendenta a preturilor locuintelor pe piata imobiliara.

In primul rand, daca la data de 1 ianuarie 2016 (data intrării în vigoare a noului Cod Fiscal) cursul de schimb leu/euro era de 4,5169 lei/euro, în prezent, cursul este de 4,8731 lei/euro. Creșterea parității leu/euro impacteaza efectul scontat al facilitatii ficale, limitand accesul persoanelor fizice in cautarea unei locuinte la aceasta.

In al doilea rand, prețul locuințelor a crescut cu aproximativ 40% de la data adoptarii masurii initiale si pana astazi, motiv pentru care se impune majorarea plafonului de aproximativ 92.343 euro prevăzut in prezent, pana la suma de 140.000 euro, echivalent in lei.

O asemenea masura este binevenita in contextul situației actuale generate de pandemia Covid-19, scopul ei fiind atat cresterea economica, cat si conferirea unei sanse reale tinerelor familii de a-si achizitiona o locuinta potrivita nevoilor lor. Aceasta întrucât, dacă la nivelul anului 2016 dezvoltatorii imobiliari proiectau apartamente de 3-4 camere (având aproximativ 100 m2 utili), ce se încadrau în limita pentru cota redusă de TVA, în prezent, avand in vedere pretul mediu de tranzactionare al locuintelor, plafonul de 450.000 lei permite dezvoltatorilor imobiliari să proiecteze si sa livreze doar garsoniere sau apartamente de maxim 2 camere (având aproximativ 60 m2 utili).

Prin urmare, pe de o parte, aceasta modificare ar profita sectorului construcțiilor și, implicit, dezvoltatorilor imobiliari și furnizorilor lor și, pe de altă parte, ar susține familiile tinere ce doresc să achiziționeze un apartament cu o suprafață utilă mult mai mare decât cea pe care o pot obține în prezent, care sa raspunda nevoilor unei tinere familii cu copii.