GUEST WRITER Carmen Bănățeanu, Partner & Alexandru Chiriac, Senior Associate Rădulescu & Mușoi: Obținerea certificatelor de situație de urgență (CSU)

In data de 18.03.2020, Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea privind acordarea de certificate de situatie de urgenta („CSU”) de catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri („MEEMA”), la cerere, operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2 din data de 18.03.2020 („Hotararea”).

Hotararea prevede ca certificatul de situatie de urgenta poate fi acordat doar pe perioada institurii starii de urgenta decretata de Presedintele Romaniei si este valabil pe toata perioada anului acordarii.

Acesta este eliberat exclusiv pentru operatorii economici care au activitatea principala (i.e. codul CAEN) in unul din urmatoarele sectoare:

  1. transport;
  2. turism;
  3. horeca;
  4. organizari de evenimente;
  5. publicitate;
  6. invatamant privat si activitati adiacente;
  7. industria confectiilor, incaltamintei si pielariei;
  8. servicii destinate populatiei.

Lista codurilor CAEN eligibile va fi aprobata prin Ordinul MEEMA.

Certificatul de situatie de urgenta va fi eliberat exclusiv prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro („Platforma”), care va fi functionala in termen de 5 zile de la adoptarea si publicarea Hotararii in Monitorul Oficial.

Pentru obtinerea certificatului de situatie de urgenta, solicitantul va completa prin intermediul Platformei informatii referitoare la: (a) datele de identificare ale operatorului economic, (b) motivele/ jusitificarea solicitarii CSU, precum si (c) date referitoare la situatiile financiare.

Totodata, vor trebui incarcate in cadrul Platformei urmatoarele documente justificative:

  1. Certificatul Unic de Inregistrare (CUI);
  2. certificat constatator eliberat de catre Registrul Comertului;
  3. Carti de Identitate (CI) ale administratorilor;
  4. balanta contabila certificata, pentru luna in care s-a observat o scadere a incasarilor cu un procent de minim 40% fata de perioada similara a anului precedent solicitarii;
  5. balanta contabila relevanta din anul anterior;
  6. declaratie pe propria raspundere prin care solicitantul isi asuma pe deplin veridicitatea celor declarate/ documentelor incarcate, respectiv faptul ca scaderea a fost cauzata de aparitia situatiei de urgenta.

Documentele transmise prin intermediul Platformei vor fi semnate electronic de catre administratorul operatorului electronic/ imputernicitul acestuia, prin semnatura electronica calificata.

Daca agentul economic se incadreaza in cazul prevazut la litera (d) de mai sus (scaderea cifrei de afaceri cu peste 40%), se va realiza doar o verificare formala a documentelor justificative, iar certificatul de situatie de urgenta va fi eliberat in termen de maxim 5 zile lucratoare.

In cazul in care, potrivit balantei contabile prevazuta la litera d) de mai sus, scaderea cifrei de afaceri nu a atins inca procentul de minimum 40%, dar solicitantul este in dificultate prin prisma aparitiei situatiei de urgenta, acesta va furniza documente justificative suplimentare in acest sens. In aceasta situatie, reprezentantii MEEMA vor verifica documentele furnizate si vor stabili existenta situatiei de urgenta, solicitantul urmand sa primeasca un raspuns privind acordarea certificatului de situatie de urgenta in termen de maxim 20 zile lucratoare.

Din perspectiva utilitatii, certificatul de situatie de urgenta poate fi folosit:

  1. in renegocierea anumitor contracte, sau in orice relatie cu alti operatori economici;
  2. in relatiile cu tertii, atestand faptul ca operatorul economic a avut activitatea economica afectata in contextul pandemiei SARS–CoV-2;
  3. pentru a beneficia de facilitati de natura fiscala, oferite de catre institutiile administratiei publice centrale sau locale, si
  4. in relatia cu institutiile financiar-bancare si de leasing sau cu orice alte institutii publice.

Avand in vedere dificultatile cu care se confrunta multi operatori economici in prezent, precum si consecintele pandemiei SARS–CoV-2 preconizate in perioada imediat urmatoare, este recomandata obtinerea certificatului de situatie de urgenta imediat ce conditiile mentionate anterior sunt indeplinite de catre operatorii economici care fac parte din categoria celor vizati de Hotarare.