GUEST WRITER Iordăchescu & Asociații: Școlile rămân închise, iar părinții pot beneficia de zile libere plătite până la data de 30 iunie 2021

Autor: Alina Tiocan, Avocat Colaborator Iordăchescu & Asociații

În cursul zilei de miercuri, 30.12.2020, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 220/2020 privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială după 1 ianuarie 2021 în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 1326 din data de 31 decembrie 2020.

Noua reglementare extinde perioada până la care părinții pot beneficia de zile libere plătite pentru situația suspendării cursurilor de învățământ ale minorilor pe care îi au în grijă. Astfel, sub acest aspect prezintă o deosebită relevanță dispozițiile art. III care modifică alineatul (1) al art. 82 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 278/2020, conform căruia: „Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică până la 30 iunie 2021 şi în situaţia în care prin ordin al ministrului educaţiei se dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line.”

Așadar, în situația suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, părinții pot beneficia de zile libere plătite până la data de 30 iunie 2021. Actualul ministru al Educației, dnul. Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școlile nu vor fi redeschise fizic în data de 11 ianuarie 2021, la revenirea elevilor din vacanța de iarnă.

Condițiile ce se impun a fi respectate pentru a beneficia de aceste zile libere plătite, precum și cuantumul indemnizației nu au suferit modificări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here