GUEST WRITER Iordăchescu & Asociații: Operațiunea Sentinel – Europol. Nouă operațiune de protejare a fondurilor NextGenerationUE

O nouă operațiune la nivelul UE va viza frauda împotriva fondurilor de recuperare UE COVID-19 oferite în cadrul inițiativei NextGenerationEU. Operațiunea Sentinel, lansată anul trecut la sediul Europol, implică Parchetul European (EPPO), Eurojust, Oficiul European Antifraudă (OLAF) și 19 state membre ale UE, printre care și România. Activitățile se vor desfășura cel puțin un an și se vor concentra pe schimbul proactiv de informații și sprijinirea coordonării operațiunilor de combatere a fraudei împotriva fondurilor de recuperare COVID-19 ale UE.

„Prin NextGenerationEU, Uniunea Europeană va pune la dispoziția statelor membre un total de 806,9 miliarde EUR pentru a combaterea efectelor economice și sociale negative ale pandemiei COVID-19. Cea mai mare parte a acestei finanțări, echivalentă cu 723,8 miliarde EUR, va consta în împrumuturi și subvenții pentru a sprijini investițiile în proiecte și tehnologii pentru societăți mai ecologice și mai sustenabile.” afirmă Florin Roman, Avocat Iordăchescu & Asociații.

Experiența recentă din evoluția peisajului criminal în timpul pandemiei COVID-19 sugerează că aceste eforturi vor atrage interesul grupurilor criminale active în Uniunea Europeană și nu numai. Infractorii s-au dovedit a se adapta rapid la pandemie și la impactul acesteia și folosesc toate oportunitățile pentru a maximiza profiturile ilegale.

Prin urmare, Europol a dezvoltat operațiunea Sentinel pentru a anticipa valul așteptat de fraudă împotriva acestor fonduri de sprijin. În acest scop, Europol va stabili un mecanism intern dedicat pentru procesarea datelor operaționale, orientarea schimburilor de informații și sprijinirea cazurilor aflate în desfășurare. Activitățile comune vor viza frauda, ​​precum și evaziunea fiscală, corupția, delapidarea, deturnarea de fonduri și spălarea banilor. Patru entități și autorități ale UE din 19 state membre ale UE și-au unit forțele în cadrul Operațiunii Sentinel pentru a se asigura că fondurile de redresare sunt direcționate conform scopurilor lor initiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here