GUEST WRITER Iordăchescu & Asociații: La ce e bun Certificatul Digital COVID și cine îl poate obține – află de la specialiști în drept

Autor: Gabriela Musteață, avocat

Certificatul digital european COVID a fost gândit în așa fel încât să dea tuturor persoanelor de a-l obține, nu doar celor vaccinate, pentru a nu fi discriminate. 

Sunt trei tipuri de certificate care pot fi obșinute: certificatul de vacciare, care atestă faptul că o persoană a trecut printr-o schemă competă sau incompletă de vaccinare. Se poate obține după prima doză, cât și după cea de-a doua. Al doilea tip este certificatul de testare, care atesttă faptul că o persoană a fost testată, iar rezultatul a fost negativ. Acesta poate fi obșinut pe baza unui test PCR sau pe baza unui test antigen, realizate de personal autorizat. Al treilea tip este certificatul de recuperare, care atestă faptul că o persoană a trecut prin boală, deci are anticorpii necesari.

Cât timp sunt valabile?

Regulamentul european care a introdus acest sutem nu prevede un termen de valabilitate al certificatelor de vaccinare, însă regulamentul este vabail până la anul, în 30 iunie 2022. Ordonanța de Urgență care a prevăzut măsurile de aplicare a acestui sistem prede că aceste certificate de vaccinare sunt valabile până la 30 iunie 2022. ”Acest lucru este posibil să se schimbe, în funcție de dovezile științifice care apar pe parcurs”, a precizat av. Gabriela Musteață.

Certificatul de testare este valabil fie 24 de ore, șie 72 de ore, în funcție de tipul de test efectuat. Certificatul de recuperare poate fi obținut în a 11-a zi după rezultatul negativ și are o valabilitate de cel mult 180 de zile.

Cine poate obține astfel de certificate?

Orice persoană care ar avea un motiv pentru care obține un astfel de certificat, poate să facă acest lucru pe site-ul www.certificat-covid.gov.ro.

La ce folosesc aceste certificate?

”Aceste certificate nu garantează faptul că se vor ridica restricțiile sau că s-au ridicat restricțiile. Ele doar crează un cadru coordonat pentru a putea ridica aceste restricții, ușor-ușor. Practic, statele sunt încurajate să ridice restricțiile pentru persoanele care nu mai prezintă risc epidemiologic și așa seși consideră. În cazul în care o persoană, spre exemplu, este vaccinată, riscul de transmitere este redus la minim. Atunci nu ar fi echitabil ca acea persoană să aibă dreptul la circulație restricționat. Se consideră că ar trebui sp fie ridicate restricțiile pentru posesorii acestor certificate. Însă nu este obșligatoriu să fie așa. Cu toate acestea, dacă un stat mebru acceptă aceste certificate, nu ar mai trebui să impună alte restricții suplimentare, precum autoizolare, carantină sau testare suplimentară la destinație, decât în situații excepționale. Dacă, de exemplu, apar tuplini noi, despre care nu se cunosc foarte multe detalii sau situația statului respectiv sau într-o regiune se agravează. Acestea sunt situații în care se consideră că s-ar putea impune niște restricții suplimentare chiar și pentru titulații acestor certificate”, a precizat avocatul Gabriela Musteață.