GUEST WRITER Dentons: Condiții pentru accesul refugiaților ucraineni pe piața muncii din România. Ce specializări sunt exceptate

Cetățenii ucraineni pot lucra în România în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă, fără a fi nevoie de un aviz de angajare și fără respectarea limitei de nouă luni dintr-un an pentru un contract de muncă, conform regulilor uzuale.

În plus, dreptul de ședere în scop de muncă este prelungit fără a fi necesară obținerea unei vize de muncă de lungă ședere. Cetățenii ucraineni din zona de conflict armat din Ucraina care nu au documente care să ateste calificările lor profesionale sau experiența profesională necesară pentru un loc de muncă pot fi angajați pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire cu perioade de câte șase luni până la un an, pe baza unei declarații pe propria răspundere care să ateste că (i) îndeplinesc condițiile de calificare profesională și de experiență profesională necesare pentru locul de muncă pentru care urmează să fie angajați și (ii) nu au antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care intenționează să o desfășoare în România. Declarația pe propria răspundere nu se aplică anumitor profesii, cum ar fi medici, dentiști, farmaciști, asistenți medicali generaliști, moașe, medici veterinari, arhitecți etc.

Prevederile de mai sus se aplică celor care nu solicită vreo formă de protecție (ex. azil) în România. Vă rugăm să găsiți aici mai multe resurse pe acest subiect.

În contextul invaziei armate a Ucrainei de către Rusia, Consiliul Uniunii Europene a emis Decizia 382/2022, care stabilește existența unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina și introduce protecție temporară pentru aceștia. Prezenta decizie a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 4 martie 2022. Ulterior, România a emis Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 20/2022, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 8 martie 2022. Ordonanța a intrat în vigoare pe 11 martie.